Data: 2001-09-19 09:38:14
Temat: Odp: przyprawy
Od: "ulla" <u...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9o9jcp$6vh$...@n...tpi.pl...
> Ciekawa jestem, co tam macie zawsze na podorędziu z suszonego zielska i do
> czego używacie? Może się czegoś kreatywnego od Was nauczę.
to wszystko co masz Ty i co było poniżej
do tego
curry ostre
red curry
rusch curry / chyba dobrze napisałam/
musztarda - ale takie ziarenka - fajnie pachną, jak musztarda właśnie
camun
masalla
harissa w proszku do zrobienia harissy normalnej
chilli wersja mniej ostra i bardziej ostra
laski cynamonu
kardamon
gałka muszkatałowa ale jeszcze w skorupce
laski wanilii
szafran - znikome ilości bo było drogie jak diabli
olej arganiowy - niebywała rzecz - przewspaniały smak i zapach orzechowy
/litr tego cuda kobieta arabska tłoczy 17 godzin/
ja mam wersje z orzeszków nie wykupkanych przez kózki- czyli tę nieco tańszą
sos jalapeno - z zielonego pieprzu - doskonały do zapiekanek z ziemniaków.
jak sobie jeszcze coś przypomnę to dorzucę.
ula.
|