Data: 2002-01-12 19:50:30
Temat: Odp: rosol
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Paul <p...@p...ch> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a1muuq$nm3$...@g...uci.agh.edu.pl...
> Zabija? nie zabija? zobaczymy....
> Sa dwa sposoby na gotowanie rosolu/wywaru z miesa.
> Wkladajac mieso do zimnej wody albo do goracej.
> W zimnej wodzie pory miesa otworza sie na powierzchni wody ukaze sie
> brunatna piana,
> jesli ja usuniesz twoj rosol zostanie jasny. Jesli nie...
>
> --
> Amicalement Paul Urstein
>
Czytałam w mądrej książce (kucharskiej oczywiście ;) ), że jeśli wrzucamy
mięsko do zimnej wody, rosół jest bardziej esencjonalny, natomiast jeśli do
gorącej , to otrzymamy go szybciej choć odbędzie się to kosztem smaku. Jak
jest na prawdę jeszcze nie sprawdzałam. Wstyd się przyznać, ale na rosół
wpraszam się do mamy (jeszcze mnie chce :) ), a jako bazy do zupy używam
kostki rosołowej...
Anka - teoretyzująca
|