Data: 2001-12-14 20:38:56
Temat: Odp: sos do schabu.
Od: "Agnieszka" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dziękiza radę ale taki już robiłam.Tym razem chodzi mi jednak o taki biały
sos do mięs (gdzieś o takim czytałam i chyba widziałam kiedyś w telewizji
przy okazji jakiejś reklamy).
Agnieszka
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup dyskusy
jnych napisał:3...@w...net...
>
>
> Agnieszka wrote:
>
> > Witam !
> > Mam zamiar upiec schab ale chciałabym mieć do niego sos(jakiś dobry,taki
ż
> > eby polać mięsko).
> > Czy ktoś może mipodać przepis?
> > Agnieszka
>
> Mozesz zrobic tak: natrzec schab sola, majerankiem i pieprzem. Na patelni
> obsmazyc mieso ze wszystkich stron, az brazowe. Mieso przelozyc do brytf
anny
> z pokrywka, oblozyc jablkami, sliwkami i podlac 2/3 szklanki mocnego ros
olu,
> najlepiej wolowego. Dusic pol godziny, odkryc, posmarowac maslem, piec
> nastepne 15 minut. Naciac w najgrubszym miejscu, zeby zobaczyc, czy mieso
> jest upieczone na wylot.
> W miedzyczasie patelnie na ktorej smazylo sie mieso rozgrzac mocno, zalac
> woda, zeskrobac dno. Gdy mieso jest upieczone, zlac soki z miesa do pate
lni
> przez sitko, doprowadzic do wrzenia, odparowac, jesli za wodniste. W pol
> szklanki wody rozbeltac 2 lyzki maki, dolac do patelni przez sitko, caly
czas
> mieszajac. Podgrzewac, az zgestnieje i zacznie bulgotac. Dodac soli, pie
przu
> i maggi do smaku. Ja rowniez dodaje sosu sojowego do smaku, okolo 1 lyzke.
I
> juz.
> Magdalena Bassett
>
|