Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
STED!not-for-mail
From: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.onet.tego.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] ciastka orzechowe
Date: Sun, 26 Dec 2010 22:45:07 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 41
Message-ID: <if8d10$s30$1@news.onet.pl>
References: <4d17a72c$0$2447$65785112@news.neostrada.pl> <if8c9k$psb$1@news.onet.pl>
<if8cbk$q15$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.110.200.149
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="utf-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1293399904 28768 79.110.200.149 (26 Dec 2010 21:45:04 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Dec 2010 21:45:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
X-Antivirus: avast! (VPS 101226-1, 2010-12-26), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332728
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.onet.tego.pl>
napisał w wiadomości news:if8cbk$q15$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.onet.tego.pl>
> napisał w wiadomości news:if8c9k$psb$1@news.onet.pl...
>> cistak,
>
> ciastka :)
>
> orzechowe, te same co dzieci w szkole miały :)
>
W domyśle miały być rogaliki. Juz kedyś podawałam przepis
1 kostka margaryny
28 dkg mąki
12 dkg mielonych orzechów włoskich
8 dkg cukru pudru
Z podanych składników zagnieść ciasto. Najlepiej połączyć sypkie składniki i
dopiero dodawać margarynę. Podzielić na 2 części i włożyć do lodówki do
schłodzenia. Formować rogaliki i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem
(niekoniecznie).
Ale od kilku lat idę na łatwiznę i nie formuję rogalików, lecz krążki, romby
i inne kształty. A w zasadzie aj tylko nadzoruję robotnika ;) on działa ;)
Po schłodzeniu ciasto kroję na plastry i na porcje o odpowiedniej wielkości
docelowej. Dziecko robi kuleczki, które spłaszcza, łaczy po 3 w bałwanki.
Czasami bawię się w wycinanie rombów, resztki idą na kuleczki.
Generalnie piekę na papierze do pieczenia do czasu, aż się lekko
przyrumienią. Nie można ich za blisko układać, bo rosną podczas pieczenia.
I zwykle robię z podwójnej porcji składników dając 1 kostkę masła i 1 kostkę
margaryny (Kasia).
W zeszłym roku furora w przedszkolu, w tym roku bardzo smakowały dzieciom w
szkole i znajomym, którzy nas odwiedzili :)
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
|