Data: 2006-09-05 06:06:39
Temat: PRZEROB JABLEK
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
PRZECIER
Gdy mamy dużą ilość jabłek do szybkiego zagospodarowania robimy z nich
przecier, który na gorąco rozlewamy do słojów. Przecier jest bez cukru i
służy do zrobienia innych wyrobów w wolnym czasie.
Na przecier wybieramy jabłka dojrzałe, myjemy, usuwamy częsci
uszkodzone, wycinamy ogonki i gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, lub
większe na ósemki. Jabłka powinny być jednej odmiany, aby rozgotowały się w
tym samym czasie. Kawałki jabłek wkładamy do rondla podlewając odrobiną wody
aby nie przywarły.
Po rozgotowaniu, możliwie krótkiemu, przecieramy przez sito o oczkach
1-1,5mm średnicy. Gdy są jeszcze kawałki jabłek - resztki ponownie
rozgotowujemy i przecieramy, gdy zostały juz wyłącznie pestki i skórki -
wyrzucamy je.
Przecier zagotowujemy i na gorąco rozlewamy do słoików, zakręcamy i
odwracamy do góry dnem, sprawdzamy po wystygnięciu zamknięcie i wynosimy do
chłodu.
PRZERÓBKA
Z przecieru można wykonać sos jabłeczny, marmoladę i powidło, oraz wiele
innych przetworów.
|