Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: Dominik <r...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pigwa
Date: Mon, 06 Nov 2006 14:20:48 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <eind1d$r04$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cpn130.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1162819437 27652 83.31.219.130 (6 Nov 2006 13:23:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 6 Nov 2006 13:23:57 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.7 (Windows/20060909)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:282325
Ukryj nagłówki
Witam :)
Dostalem od znajomych troche owocow pigwy, chcialbym zrobic nalewke +
owoce w cukrze (albo konfiture) "do herbaty".
Sek w tym, ze owocow jest malo (ponizej 2kg), wiec kombinuje jak by to
ekonomicznie wykorzystac.
Plan jest taki, aby owoce wypestkowac i drobno pokroic, zasypac cukrem,
poczekac na sok ktory nastepnie zmieszam z alkoholem, a owoce z reszta
cukru przesmazyc i wrzucic do sloikow.
Zastanawiam sie tylko, czy w ten sposob nalewka nie bedzie za malo
aromatyczna? Zaznaczam, ze na nalewce zalezy mi w pierwszej kolejnosci.
Myslalem wiec aby owoce wraz z sokiem zalac alkoholem i tak potrzymac
kilka tygodniu, a po zlaniu wykorzystac owoce do konfitury.
Zastanawiam sie tylko jako wplyw na smak konfitury bedzie mial spirytus
(ktorego resztki w owocach napewno zostana) i czy w ogole te owoce po
kilkutygodniowym plywaniu w alkoholu beda mialy jakikolwiek smak (poza
smakiem monopolu :).
Bede wdzieczny za wszystkie sensowne porady, chetnie rowniez za przepisy
na cos z pigwy "do herbaty" (konfitura, owoce w cukrze, etc).
Archwium przejrzalem, troche prepisow znalazlem, chetnie poznam tez
jakies nowe :)
pozdrawiam!
|