Data: 2006-11-06 13:20:48
Temat: Pigwa
Od: Dominik <r...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam :)
Dostalem od znajomych troche owocow pigwy, chcialbym zrobic nalewke +
owoce w cukrze (albo konfiture) "do herbaty".
Sek w tym, ze owocow jest malo (ponizej 2kg), wiec kombinuje jak by to
ekonomicznie wykorzystac.
Plan jest taki, aby owoce wypestkowac i drobno pokroic, zasypac cukrem,
poczekac na sok ktory nastepnie zmieszam z alkoholem, a owoce z reszta
cukru przesmazyc i wrzucic do sloikow.
Zastanawiam sie tylko, czy w ten sposob nalewka nie bedzie za malo
aromatyczna? Zaznaczam, ze na nalewce zalezy mi w pierwszej kolejnosci.
Myslalem wiec aby owoce wraz z sokiem zalac alkoholem i tak potrzymac
kilka tygodniu, a po zlaniu wykorzystac owoce do konfitury.
Zastanawiam sie tylko jako wplyw na smak konfitury bedzie mial spirytus
(ktorego resztki w owocach napewno zostana) i czy w ogole te owoce po
kilkutygodniowym plywaniu w alkoholu beda mialy jakikolwiek smak (poza
smakiem monopolu :).
Bede wdzieczny za wszystkie sensowne porady, chetnie rowniez za przepisy
na cos z pigwy "do herbaty" (konfitura, owoce w cukrze, etc).
Archwium przejrzalem, troche prepisow znalazlem, chetnie poznam tez
jakies nowe :)
pozdrawiam!
|