Data: 2006-11-06 13:30:12
Temat: Re: Pigwa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dominik" <r...@p...fm> wrote in message
news:eind1d$r04$1@nemesis.news.tpi.pl...
Nie mam doświadczeń z pigwą (drzewo), ale mam doświadczenia z owocami
pigwowca niski krzaczek.
Proponuję wypestkować, poszatkować (nożem, robotem, albo szatkownicą na
korbkę z wymiennymi bębnami) zasypać do słoja warstwami na przemian z
cukrem, dać temu naciągnąć - dopiero wtedy zalać alkoholem (nie spirytusem -
wódką do około 70%) zostawić na długo (dwa-trzy misiące). Przefiltrować
(papierowe filtry do kawy włożone do lejka prosto do butelek, ustawić moc
dolewając spirytus, wynieść do piwnicy, aby dojrzewała... Resztki
plasterków przełożyć do słoików - zużywać do herbaty - najlepsze
wykorzystanie...
|