Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pochwalę się - zrobiłem żurek... Pochwalę się - zrobiłem żurek...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pochwalę się - zrobiłem żurek...

następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeds.phibee-telecom.net!zen.net.uk!dedekin
d.zen.co.uk!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 20 Apr 2014 20:28:33 +0200
From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Reply-To: d...@n...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:28.0) Gecko/20100101 Firefox/28.0
SeaMonkey/2.25
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pochwalę się - zrobiłem żurek...
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 89
Message-ID: <535411c3$0$2147$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.93.165
X-Trace: 1398018499 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2147 178.42.93.165:25689
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355616
Ukryj nagłówki

Bo dawno nie robiłem - a że zaganiany jestem tak że w święta po prostu
sam w domu siedzę to coś trzeba zjeść...

Składniki:

Tacka płucek cielęcych (dobrze że akurat mieli cielęce - najłatwiejsze w
gotowaniu, wołowe i wieprzowe albo są twarde albo się rozpadają - sztuką
jest trafić we właściwy moment gotowania) - z Auchant, leniwy jestem...

Tacka (dziewięć kawałków) kiełbasy białej z majerankiem (kurcze - co to
ma być "kiełbasa biała bez majeranku"???) - ze źródła tegoż samego,
usprawiedliwienie j.w.

Duża pietruszka, duża (naprawdę!) marchewka. Mały seler.

Tak z pięć deko boczku odkrojone z kawałka kupionego chyba w Lidlu -
pompowany wodą, to oczywiste.

Butelka żurku śląskiego z Auchant - bo czasu nie miałem własnego ukisić.
Czas mi ostatnio przyspieszył...

Listki bobkowe, ziele angielskie, sześć ząbków czosnku, przyprażona
cebula, o pieprzu zapomniałem. A, i parę listków suszonego tęgoskóra
pospolitego (beżowego) - tak, używam jako przyprawy grzyba niejadalnego.

Dudki z paroma listkami i paroma ziarnami ziela ugotowałem, jak należy,
przez półtorej godziny. Do wywaru dodałem wrzątku (bo mało już było),
wrzuciłem warzywa, tak z połowę w kawałkach a połowę pokrojoną -
pietruszka i seler w słupki, marchewka w ćwierćtalarki (czy wspominałem
że leniwy jestem?) i kiełbasę. Do tego drobno pokrojoną skórkę z boczku.
Wrzuciłem też połowę czosnku i szczyptę (poszukać w sieci definicji
szczypty, półszczypty i półtorejszczypty...) majeranku. Resztę boczku
przysmażyłem na smalcu do odparowania wody którą był naszprycowany i
lekkiego zrumienienia. Po kilkunastu minutach oceniłem stan kiełbasy,
wyciągnąłem, parę minut więcej dałem warzywom bo marchew widziała mi się
zbyt twarda. Po wyjęciu warzyw w kawałku (i dwóch połówek przyprażonej
cebuli) wlałem zakwaszony żur, wrzuciłem kiełbasę, zrumieniony boczek
(glazerując oczywiście pozostałości z patelni), resztę czosnku i jeszcze
półtorej szczypty majeranku. Doprowadziłem do wrzenia, powąchałem - i
siłą powstrzymałem się przed nalaniem sobie talerza (dwie michy
chłodnika z jajem wcześniej wchłonąłem). To wczoraj. Dziś zjadłem ten
żur na śniadanie, obiad i podwieczorek - na kolację będzie co innego, bo
żuru ma starczyć na jutro na śniadanie i obiad... I dawno mi taki fajny
nie wyszedł - chyba wcześniej chciałem za bardzo i za dużo wszystkiego
dawałem, dudek, kiełbasy, zakwasu, skórek (których tym razem nie dałem -
mieli jeden wór tak ze trzy kilo, kiedy bym to zjadł?)

A braku pieprzu jakoś nie odczuwam - może naprawdę nie jest konieczny?

--
Darek

P.S. Kiełbasa jest porażką - smak jak najbardziej w porządku ale twarda
jak podeszwa - po kilkunastu minutach parzenia. Z czego to zrobili - z
maciory - emerytki? Pójdzie w plasterki na kanapki, cienko krojone
łatwiej pogryźć.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
20.04 Ikselka
21.04 Dariusz K. Ładziak
21.04 Ikselka
21.04 Dariusz K. Ładziak
21.04 Ikselka
21.04 Dariusz K. Ładziak
21.04 Paulinka
21.04 Ikselka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?