Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!news.germany.com!postnews.google.com!z66g2000hsc.googlegroups.co
m!not-for-mail
From: JaMyszka <f...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Potrawa (pekińska + inne warzywa + kurzyna)
Date: Mon, 7 Jul 2008 02:36:31 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 46
Message-ID: <b...@z...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 90.156.27.94
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1215423391 29822 127.0.0.1 (7 Jul 2008 09:36:31 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Mon, 7 Jul 2008 09:36:31 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: z66g2000hsc.googlegroups.com; posting-host=90.156.27.94;
posting-account=5A-smgoAAAAc_VafBz-BafGlh1LXIJKB
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9)
Gecko/2008052906 Firefox/3.0,gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314153
Ukryj nagłówki
Dostałam od sąsiadki przepis na "magiczną" potrawę "przyjęciową";p
Magiczną, bo robi się dzień wcześniej i jej niektóre składniki są
uznaniowe - mogą być świeże, kiszone czy konserwowe i w dowolnej
ilości.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 kapusta pekińska (pokrojona)
- 3 cebule (kostka)
- ogórek (pokrojony)
- groszek z puszki
- kukurydza z puszki
- papryka czerwona (pokrojona)
- 4 ugotowane jajka na twardo (białka pokrojone w kostkę)
- 20 dag sera żółtego
- całe opakowanie przyprawy "Gyros" (z "Prymat" jest najlepsze)
- 1/2 szklanki wody
Sos czosnkowy:
- 1 słoik majonezu
- 1/2 kubka śmietany
- 3 ząbki czosnku (wyciśnięte)
Piersi kroimy w grubą kostkę i obsypujemy "Gyrosem". Wrzucamy na
rozgrzany olej - gdy jest półmiękki podlewany wodą i dusimy do
miękkości.
Zimne układamy na dnie przezroczystej miski. Następnie warstwami
układamy warzywa i białka. Jeżeli warzywa są świeże, a nie ze słoika,
to lekko solimy tę warstwę.
Układamy na przemian, ale kapusta pekińska jest ostatnią warstwą.
Każdą ułożoną warstwę "skrapiamy" sosem czosnkowym.
Następnie wylewamy sos z pieczenia piersi i wstawiamy do lodówki, by
się "przegryzło".
Przed podaniem posypujemy startym serem i żółtkami.
Potrawę wybiera się dwiema łyżkami, by sięgnąć słupek aż po dno.
Można jeszcze uznaniowo dodać zielony koper (zwłaszcza, jak są świeże
ogórki) i natkę pietruszki.
Smacznego :)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
|