Data: 2008-07-07 09:36:31
Temat: Potrawa (pekińska + inne warzywa + kurzyna)
Od: JaMyszka <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dostałam od sąsiadki przepis na "magiczną" potrawę "przyjęciową";p
Magiczną, bo robi się dzień wcześniej i jej niektóre składniki są
uznaniowe - mogą być świeże, kiszone czy konserwowe i w dowolnej
ilości.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 kapusta pekińska (pokrojona)
- 3 cebule (kostka)
- ogórek (pokrojony)
- groszek z puszki
- kukurydza z puszki
- papryka czerwona (pokrojona)
- 4 ugotowane jajka na twardo (białka pokrojone w kostkę)
- 20 dag sera żółtego
- całe opakowanie przyprawy "Gyros" (z "Prymat" jest najlepsze)
- 1/2 szklanki wody
Sos czosnkowy:
- 1 słoik majonezu
- 1/2 kubka śmietany
- 3 ząbki czosnku (wyciśnięte)
Piersi kroimy w grubą kostkę i obsypujemy "Gyrosem". Wrzucamy na
rozgrzany olej - gdy jest półmiękki podlewany wodą i dusimy do
miękkości.
Zimne układamy na dnie przezroczystej miski. Następnie warstwami
układamy warzywa i białka. Jeżeli warzywa są świeże, a nie ze słoika,
to lekko solimy tę warstwę.
Układamy na przemian, ale kapusta pekińska jest ostatnią warstwą.
Każdą ułożoną warstwę "skrapiamy" sosem czosnkowym.
Następnie wylewamy sos z pieczenia piersi i wstawiamy do lodówki, by
się "przegryzło".
Przed podaniem posypujemy startym serem i żółtkami.
Potrawę wybiera się dwiema łyżkami, by sięgnąć słupek aż po dno.
Można jeszcze uznaniowo dodać zielony koper (zwłaszcza, jak są świeże
ogórki) i natkę pietruszki.
Smacznego :)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://www.fah.pooh.priv.pl/
|