Data: 2000-04-10 21:22:10
Temat: Przepis na wieprzowine.Bylo:Gotowanie przed grilowaniem
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Co do tych zeberek, czy taniej wieprzowiny, to przypomnial mi sie jeden przepis
na slodko-kwasne zeberka, ktory robilam nagminnie w "biednych" czasach, bo
szybko, duzo, tanio i dobrze.
Kawalki taniej wieprzowiny (w Stanach country ribs bez kosci) albo kury
obsmazyc na patelni czy grilu. Przelozyc do brytfanki, zalac sosem, przykryc,
piec w 160C/325F przez 2 godziny, odtluscic sos, podac z ryzem, ziemniakami lub
chlebem.
Sos:
1 szklanka ketchupu
1 duza puszka posiekanych ananasow z sokiem
pol szklanki cukru, najlepiej brazowego
1/4 szklanki octu
1/4 szklanki sosu sojowego
1 lyzka startego swiezego imbir albo rozrobiony proszek
2 zabki czosnku
1 lyzeczka oleju sezamowego
Wymieszac, doprowadzic do wrzenia, zalac mieso, piec 2 godziny.
Magdalena
|