Data: 2009-02-11 23:45:06
Temat: Re: 5 litrów wina w gasiorku
Od: "Chiron" <e...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:jcmbxlka1pmj$.4hj0ijljhig0.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 11 Feb 2009 23:48:02 +0100, Chiron napisał(a):
>
>> Uzytkownik "Panslavista" <p...@g...com> napisal w
>> wiadomosci
>> news:d6f42540-7853-4f7c-91fc-71f3572c3594@v42g2000yq
j.googlegroups.com...
>>> ... z aronii i winogron.
>>>
>>> I grajmo i pjewajmo!!!
>>
>> Masz jakis fajny przepis na miód pitny? Chodzi mi o taki sprawdzony
>> przepis-
>> na póltorak
>>
>> Chiron
>
> Półtorak trudno zrobić, trzeba się znać na tym - trudna fermentacja, bo
> duże stężenie cukru. Musi długo leżakować - do 10 lat. Ja piłam taki,
> kiedy
> zrobił go kiedyś mój ojciec. To się nie da porównać z niczym - wszystko
> inne jest gorsze.
> Nastawię zaraz po następnym udanym sezonie miodowym :-)
> Chcesz zrobić sycony, mam nadzieję?
No tak! Mam kilka przepisów z internetu, ale sam nie wiem, na ile
sprawdzone. Czy miód trzeba koniecznie gotować z wodą w miedzianym naczyniu-
nie może być inne?
pozdrawiam
Chiron
|