Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia A po co wyrastac drozdze? Re: A po co wyrastac drozdze?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: A po co wyrastac drozdze?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!nntp.idg.pl!not-for-mail
From: Sabina Redlarska <sa-re.wyrzuc.to.co.uwazasz:)@epf.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: A po co wyrastac drozdze?
Date: Thu, 29 Dec 2005 20:01:37 +0100
Organization: IDG.pl --> http://www.idg.pl
Lines: 94
Sender: redsawigru@uzytkownicy_idg
Message-ID: <5jzd0yxku2fb$.10ss6nujkyy5i.dlg@40tude.net>
References: <dokkom$anv$1@inews.gazeta.pl>
<1...@4...net>
<dols03$kl3$1@inews.gazeta.pl>
<9trmi2ohdddf$.1whtwmkynalnw.dlg@40tude.net>
<doqsk6$5e7$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: <")"@epf.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-127-77.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: amigo.idg.com.pl 1135882908 32627 213.238.127.77 (29 Dec 2005 19:01:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Dec 2005 19:01:48 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257005
Ukryj nagłówki

Dnia Tue, 27 Dec 2005 08:05:26 +0000 (UTC), Atunia napisał(a):

> Nie powiem jak to jest z panettone, ale Reński w podręczniku piekarstwa
> napisał, że przy metodzie jednofazowej (czyli bez przebijania, a tym samym bez
> ponownego wyrastania) używa się niemal dwa razy tyle drożdży, co przy metodzie
> dwufazowej (z przebijaniem).

Uslyszalam ostatnio w Wiadomosciach, ze panettone musi parokrotnie
wyrastac.

> I że jak mąka mocna, to można ją wiele razy
> przebijać, a jak słaba, to lepiej nie.

Hm... co to jest maka mocna a co to jest maka slaba?

> W innym miejscu (teraz nie znajdę, ale
> chyba dobrze pamiętam) była wzmianka o tym, że przebijanie stosuje się, jeśli
> w danym momencie jeszcze nie można prowadzić wypieku.

"Prowadzic wypieku" czyli wsadzic ciasto do pieca?
Ja to w takich sytuacjach czasami ciasto po prostu drugi raz wyrabialam -
czy to lepiej/gorzej/tak samo jak z przebijaniem?

> Majaczy mi się zaś, że
> takie kilkukrotne przebijanie powoduje, że ciasto jest delikatniejsze. Ale ta
> ostatnia informacja to nie wiem skąd mi się wzięła.

To by sie chyba zgadzalo z tym panettonem

> Czekam, może w końcu w
> wątku wypowie się ktoś bardzo dobrze zaznajomiony z drożdżami :)

No fajnie by bylo :)

> Nie no, można je mrozić ZTCW, tyle że wymagają delikatnego i powolnego
> rozmrażania. Chyba w końcu sobie też na wszelki wypadek zamrożę jakąś kostkę :)

Ja nie rozmnazam ich delikatnie ani powoli. Mroze sobie kostki po... chyba
15 gram bo takich potrzebuje do pizzy. Rozpuszczam je w robocie na nozu nad
ciepla woda. Ciasto wyrasta jak trzeba :)

> Drożdże instant mają jakiś
> emulgator i trochę inaczej się zachowują niż suszone, które trzeba najpierw
> rozpuścić, pocukrzyć i ożywić...

To dopiero czary ;)
Dobrze ze jeszcze w Wigilie nie mowia ludzkim glosem ;)

> ZTCW to owszem, a przebijanie ciasta powoduje zabranie im produktu ubocznego,
> czyli dwutlenku węgla, który zatrzymuje ten proces. Potem może na nowo rosnąć,
> może wtedy jakoś ten gluten inaczej pęcznieje? Ciągle czekam na wypowiedź
> jakiegoś Speca :)

Ale widze ze informacje i tak masz lepsze niz ja :)

>>> Atunia, której chleb pszen-żyt zaczął wychodzić smaczny _po_ wyeliminowaniu
>>> rozczynu, przebijania i innych takich nadmiarowych czynności.
>>
>> A przedtem nie wychodzil? I teraz wychodzi? Jaka jest roznica w tym co
>> wychodzilo wczesniej i teraz?
>
> Chleb wyrasta wyższy, cała operacja zajmuje mi o wiele mniej czasu.

Hm... troche mnie to zdziwilo, ale... cos mi sie zdaje ze cos kiedys
takiego slyszalam co by bylo i sensowne, ze te drozdze jak juz ciasto
przerobia, to potem juz nie przerabiaja bo nie maja czego ;) i... umieraja
czy cos takiego... moze przez to ciasto krocej kombinowane lepiej rosnie...
Ja zadko pieke pieczywo typu chleb, ale zdarza sie. Najfajniejsze buly
wyszly mi kiedys, kiedy wieczorem z raz wyrosnietego ciasta polozylam kulki
na blaszce, zapakowalam do lodowki, rano (juz pieeeeeknie wyrosniete)
upieklam - byly super, delikatne, puszyste. Ale jak probowalam (dwukrotnie)
zrobic cos takiego ponownie - wyszly gnioty :]

> No i czas jest bardzo ważny, jeśli wrzucam zakwas, doważam mąki,
> rozpuszczam drożdże,

To miesza sie w ciescie zakwas z drozdzami? Myslalam ze jak na drozdzach to
nie na zakwasie. Skad sie bieze zakwas? I skad sie bieze make zytnia i inne
takie na niepszenne pieczywo? I czy jest sens sie w chleby na zakwasie
bawic majac do dyspozycji jedynie piekarnik?

> wrzucam to do automatu, który międli całość przez
> kwadrans, to potem już tylko pół godziny i całość wędruje do piekarnika, gdzie
> przebywa około 45 minut. Czyli niecałe dwie godzinki i mam świeży chleb, który
> długo poleży. Owszem, do sklepu bliżej, ale nie zawsze jest tam ten chleb,
> który lubię :).

No i wieksza satysfakcja i wiesz co w chlebie sie znajduje.
Zazdroszcze :) Moze kiedys zainwestuje, albo w koncu wyjde za maz bo
mialabym zamowienia na prezenty slubne, oj mialabym ;)))


--
Sabina

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
29.12 Sabina Redlarska
29.12 Marsjasz
29.12 Atunia
29.12 Sabina Redlarska
29.12 Sabina Redlarska
01.01 Atunia
01.01 Atunia
01.01 Sabina Redlarska
01.01 Sabina Redlarska
02.01 czeremcha
02.01 Atunia
02.01 Atunia
02.01 Sabina Redlarska
03.01 Atunia
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"