Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Atunia " <a...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: A po co wyrastac drozdze?
Date: Thu, 29 Dec 2005 20:37:20 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <dp1he0$hak$1@inews.gazeta.pl>
References: <dokkom$anv$1@inews.gazeta.pl> <douapv$da5$1@nemesis.news.tpi.pl>
<douh9e$sbm$1@inews.gazeta.pl>
<1nmwyfaqbqare$.i49ttbj7utnd$.dlg@40tude.net>
<dp1f0o$3ej$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: top-it.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1135888640 17748 172.20.26.235 (29 Dec 2005 20:37:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Dec 2005 20:37:20 +0000 (UTC)
X-User: atunia
X-Forwarded-For: 172.20.6.161
X-Remote-IP: top-it.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257022
Ukryj nagłówki
Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> napisał(a):
> Sabina Redlarska napisał(a):
> > Jak cieplej to wiadomo ze szybciej, ale czy lepiej??
> >
> > Marsjasz, chyba znasz sie na rzeczy, poucz nas prosze konkretniej w sprawie
> > drozdzowej! :)
> >
> mi najlepiej rosna w temperaturze pokojowej czyli okolo 20-24 stopnie...
> ani za cieplo ani za zimno nie powinno byc...
> np na pizze...
A ja robię thermomixowego placka drożdżaka z kruszonką. I między innymi taka
jedna pani, będąca w wieku mojej mamy, która ma wiele wypieków za sobą,
zachwyca się tym plackiem. Ostatnio uzgodniłyśmy przepisy, okazało się, że w
moim jest więcej drożdży (i oczywiście bez rozczyniania) i wyrasta się gotowe
ciasto w piekarniku ustawionym na 50 stopni. Reszta przepisu taka sama niemal...
Chleb na zakwasie (a przecież zakwas to dzikie drożdże) powinien rosnąć w
ciepłym miejscu, ale nie tak, jak słodkie ciasto, proces ukiszania ciasta
nadal przebiega i lepiej mu w ciepłym, ale nie za gorącym.
Ciasto na pszenny chleb na drożdżach dla odmiany miało wyrastać w chłodnym,
potem być przebijane itp. i ten chłód cośtam powodował. Nie pamiętam, bo wolę
pszenno-żytnie :).
Atunia, nadal sporo niedoinformowana temacie rozczyniania drożdży
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|