Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia A po co wyrastac drozdze? Re: A po co wyrastac drozdze?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: A po co wyrastac drozdze?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Atunia " <a...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: A po co wyrastac drozdze?
Date: Thu, 29 Dec 2005 20:37:20 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <dp1he0$hak$1@inews.gazeta.pl>
References: <dokkom$anv$1@inews.gazeta.pl> <douapv$da5$1@nemesis.news.tpi.pl>
<douh9e$sbm$1@inews.gazeta.pl>
<1nmwyfaqbqare$.i49ttbj7utnd$.dlg@40tude.net>
<dp1f0o$3ej$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: top-it.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1135888640 17748 172.20.26.235 (29 Dec 2005 20:37:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Dec 2005 20:37:20 +0000 (UTC)
X-User: atunia
X-Forwarded-For: 172.20.6.161
X-Remote-IP: top-it.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257022
Ukryj nagłówki

Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> napisał(a):

> Sabina Redlarska napisał(a):
> > Jak cieplej to wiadomo ze szybciej, ale czy lepiej??
> >
> > Marsjasz, chyba znasz sie na rzeczy, poucz nas prosze konkretniej w sprawie
> > drozdzowej! :)
> >
> mi najlepiej rosna w temperaturze pokojowej czyli okolo 20-24 stopnie...
> ani za cieplo ani za zimno nie powinno byc...
> np na pizze...

A ja robię thermomixowego placka drożdżaka z kruszonką. I między innymi taka
jedna pani, będąca w wieku mojej mamy, która ma wiele wypieków za sobą,
zachwyca się tym plackiem. Ostatnio uzgodniłyśmy przepisy, okazało się, że w
moim jest więcej drożdży (i oczywiście bez rozczyniania) i wyrasta się gotowe
ciasto w piekarniku ustawionym na 50 stopni. Reszta przepisu taka sama niemal...
Chleb na zakwasie (a przecież zakwas to dzikie drożdże) powinien rosnąć w
ciepłym miejscu, ale nie tak, jak słodkie ciasto, proces ukiszania ciasta
nadal przebiega i lepiej mu w ciepłym, ale nie za gorącym.
Ciasto na pszenny chleb na drożdżach dla odmiany miało wyrastać w chłodnym,
potem być przebijane itp. i ten chłód cośtam powodował. Nie pamiętam, bo wolę
pszenno-żytnie :).

Atunia, nadal sporo niedoinformowana temacie rozczyniania drożdży

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
29.12 Sabina Redlarska
29.12 Sabina Redlarska
01.01 Atunia
01.01 Atunia
01.01 Sabina Redlarska
01.01 Sabina Redlarska
02.01 czeremcha
02.01 Atunia
02.01 Atunia
02.01 Sabina Redlarska
03.01 Atunia
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Krzew-drzewo
Comprehensive Protection Guide with IObit Malware Fighter Pro 11.3.0.1346 Multilingual
Advanced SystemCare Pro 17.5.0.255: Ultimate Performance Optimizer
IObit Uninstaller Pro 13.6.0.5 Multilingual Review and Tutorial
"Prawdziwy" mężczyzna.
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Maseczki za 9 miliardów zlotych ida na przemial
Ideologia Geniuszy-Mocarzy wer. 9420
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3