Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Reply-To: p...@w...up.wroc [kropka] pl
Subject: Re: Arszenik w ryzu
Newsgroups: pl.rec.kuchnia,pl.sci.chemia
References: <5b9aa68b$0$672$65785112@news.neostrada.pl>
<5b9ab34b$0$590$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5b9abf8c$0$686$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5b9c451b$0$603$65785112@news.neostrada.pl>
<5b9cab85$0$618$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5b9cbb4e$0$690$65785112@news.neostrada.pl>
<5b9cd454$0$683$65785112@news.neostrada.pl>
<5b9cde57$0$677$65785112@news.neostrada.pl>
<JX7nD.79969$Yn.8541@fx14.ams1>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<45a3kjlvikts.1livhyq057bl6$.dlg@40tude.net>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5b9d263b$0$685$65785112@news.neostrada.pl>
<s6koD.163405$086.93178@fx03.ams1>
<5ba200ea$0$669$65785112@news.neostrada.pl>
<5ba23914$0$612$65785112@news.neostrada.pl>
<5ba25c43$0$16799$65785112@news.neostrada.pl>
<5ba27057$0$604$65785112@news.neostrada.pl>
<5ba2ac7a$0$16793$65785112@news.neostrada.pl>
From: Paweł Pawłowicz <p...@w...up.wroc [kropka] pl>
Organization: Uniwersytet Przyrodniczy
Date: Thu, 20 Sep 2018 10:37:58 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.9.1
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5ba2ac7a$0$16793$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Language: pl
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 97
Message-ID: <5ba35c66$0$16801$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 156.17.185.90
X-Trace: 1537432678 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 16801 156.17.185.90:1696
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381563 pl.sci.chemia:66522
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-09-19 o 22:07, XL pisze:
> Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
>> W dniu 19.09.2018 o 16:25, XL pisze:
>>> Paweł Pawłowicz <pawel.pawlowicz13@gmailDOTcom> wrote:
>>>> W dniu 19.09.2018 o 09:55, XL pisze:
>>>>> Marcin Debowski <a...@I...zoho.com> wrote:
>>>>>> On 2018-09-15, Robert Wańkowski <r...@w...pl> wrote:
>>>>>>> Był jakiś film lub coś pokrewnego może o rtęci.. chyba o rtęci :-).
>>>>>>> Początkowa scena miała przedstawiać ręce, które zanurzają się w rtęci.
>>>>>>> Ponoć reżyser musiał sam, bo nie było chętnych.
>>>>>>> Co to był za film... może reportaż...?
>>>>>>
>>>>>> Pamiętam obrazek, zdaje sie z Księgi Pierwiastków, przedstawiający
>>>>>> jakiegoś starozytnego, arabskiego ewentualnie hinduskiego możnowładcę
>>>>>> pływajacego na dywanie w baseniku z rtęcią.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Rteć intensywnie SUBLIMUJE
>>>>
>>>> Sublimacja to przemiana ciała stałego w gaz.
>>>
>>> Tak, ale w przypadku rtęci można dyskutować nad jej stanem skupienia - bo
>>> NIE JEST to typowa ciecz, lecz metal.
>>
>> Czyli ciecz nie jest cieczą...
>>
>>>> W przypadku rtęci
>>>> sublimacja nie ma znaczenia praktycznego. Natomiast *parowanie* rtęci
>>>> silnie zależy od temperatury. W temperaturze kilkunastu stopni rtęć jest
>>>> bezpieczna,
>>>
>>> Nieprawda. Nie jest. Cały czas paruje, tylko wolniej. Ważny tu jest czas
>>> parowania.
>>
>> Popatrz na wykres zależności prężności par rtęci od temperatury.
>>
>>>> znaczenie toksykologiczne może mieć powyżej 30C.
>>>
>>> Nieprawda. Paruje i w niższej temperaturze, tylko wolniej. Ale jeśli
>>> wystarczajaco długo, to może i zabić.
>>
>> Oczywiście, że paruje. Może też zostać wchłonięta przez człowieka,
>> wówczas ustala się równowaga między absorbowaniem rtęci i jej usuwaniem
>> z organizmu.
>
> Nieprawda. Rtęć NIE JEST wydalana z organizmu. Trwale wiąże się z jego
> białkami i kumuluje w nim.
Wszystkie organizmy żywe wydalają rtęć, na przykład w postaci
dimetylortęci, było o tym nawet w tym wątku. Przy okazji terapii zatruć
rtęcią wyznaczano okresy półtrwania rtęci w organizmie człowieka. Dane
są z konieczności niekompletne, można jednak uznać, że okres półtrwania
rtęci jest rzędu setek dni i bardzo zależy od tkanki, w której
dokonywano pomiarów. Można więc uznać, ze w krótkim czasie następuje
kumulacja, jednak długoczasowo dochodzi do stanu równowagi między rtęcią
wydalaną i przyjmowaną.
Zauważ, że rtęć występuje w żywności, szczególnie dużo jest jej w rybach
drapieżnych, na przykład w szczupaku czy tuńczyku. To może być nawet
ponad 1ppm, choć norma dopuszcza 0.5ppm. W Polsce poziom rtęci w
środowisku jest dość wysoki, w pietruszce czy innym selerze potrafi być
0.2ppm rtęci. Gdyby rtęć nie była wydalana a tylko kumulowała się, nie
pożylibyśmy długo.
>> Ze względu na niską prężność pary rtęci w niskich
>> temperaturach stężenie rtęci w tkankach nie osiąga niebezpiecznego poziomu.
>>
>>>> Jeśli więc
>>>> ktoś ma ogrzewanie podłogowe i rozleje rtęć, to powinien podjąć
>>>> działania detoksykacyjne.
>>>
>>> Jeśli nie ma takiego ogrzewania, to też. Rtęć paruje także w temp.
>>> pokojowej, tylko wolniej. Ważna jest tu jej ilość, a dokładniej
>>> powierzchnia parowania. Czyli - jeżeli w temp. 30 st C rtęć zalega w
>>> wąskiej i głębokiej szczelinie podłogi, to mniej jej wyparuje w jednostce
>>> czasu niż wtedy, gdy w temp. pokojowej jest cienko rozlana w postaci sporej
>>> kałuży.
>>>
>>>> W przypadku rozbitego termometru rtęciowego
>>>> pozbierać kropelki rtęci (broń Boże odkurzaczem) i zapomnieć o sprawie.
>>>
>>>
>>> Nieprawda. Po pierwsze temperatura w odkurzaczu szybko się podnosi, co
>>> sprawia, że rtęć intensywnie paruje. Zatem BROŃ BOŻE ODKURZACZ!
>>
>> Czy Ty w ogóle czytałeś, co napisałem?
>>
>> P.P.
>>
>
> Tak - polecasz uzycie ODKURZACZA i zapomnienie o sprawie.
> LOL
Jednak nie czytałeś. Cytuję: "pozbierać kropelki rtęci (broń Boże
odkurzaczem) i zapomnieć o sprawie."
LOL
P.P.
|