Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.straub-
nv.de!newsfeed.kpn.net!pfeed08.wxs.nl!tudelft.nl!txtfeed1.tudelft.nl!zen.net.uk
!dedekind.zen.co.uk!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-
a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Beef Jerky?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <192f6miilamp.1sa9rywrhog65$.dlg@40tude.net>
<4d932765$0$2457$65785112@news.neostrada.pl>
<l...@4...net>
<imvgmg$8pk$1@inews.gazeta.pl>
Date: Wed, 30 Mar 2011 17:25:02 +0200
Message-ID: <1ss6ahhllacbv$.1k198pu5wjawk.dlg@40tude.net>
Lines: 27
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.66.17
X-Trace: 1301498702 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2449 79.191.66.17:52000
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335458
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 30 Mar 2011 17:02:38 +0200, Protz napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał
>
>> PS. Mąż właśnie (zamiast mnie) pojechał do miasta "zapolować" na dobrą
>> polędwicę u znajomych w hurtowni. Wieczorem nastawiam suszenie.
>
> to z poledwicy musi byc? to faktycznie szkoda wołowinki.
>
Moze być z każdego innego chudego kawałka, np udźca czy ligawy, byle mięso
nie było przerośnięte tłuszczem - tłuszcz podczas przechowywania zjełczeje
i popsuje smak wyrobu. Akurat mam dostęp do względnie (względnie!) taniej
polędwicy, a chodzi mi o to, żeby w mięsie było jak najmniej tłuszczu i
żeby mięso było naprawdę miękkie, więc dlatego polędwica.
Ligawa (tzw fałszywa poledwica) jest chuda, ale twarda, choć myślę, że
kilkugodzinne marynowanie tak cieniutkich plasterków mięsa w sosie sojowym
i przyprawach (ocet winny ciemny, czosnek, cukier brązowy, chilli, sos
tabasco ale niekoniecznie) nada miękkość nawet twardszemu mięsu, co
wypróbowałam już przy innych okazjach.
A czy szkoda wołowinki? - jerky to wg mnie rzecz delikatesowa,
superciekawostka, rarytas, specjał do podawania w plenerze czy podczas
spotkań z przyjaciółmi (przecież nie będziemy tym karmić osób
przypadkowych!), wielka atrakcja także dla panów do wódeczki, podobno nawet
dzieci za tym mięskiem przepadają - wiec chciałabym spróbować to zrobić, a
w końcu tatara też nie jada się codziennie :-)
|