Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 24 Feb 2015 17:12:45 +0100
From: GalAnonim <s...@s...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.4.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bigos dla Iwanosa
References: <a...@g...com>
<mc6opi$56q$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mc7hq9$dmq$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mc97i1$lep$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mca7a6$mo0$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e8b506$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54e8b9e5$0$2169$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e8da0b$0$10332$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e9a0d0$0$2165$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e9f4ac$0$2167$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mcegoc$sfe$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54ec37b4$0$2182$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54ec856a$0$2189$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <54ec856a$0$2189$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 76
Message-ID: <54eca304$0$14678$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: ip-3-84.gemini.net.pl
X-Trace: 1424794372 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 14678 193.25.3.84:1266
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362293
Ukryj nagłówki
W dniu 24.02.2015 o 15:06, FEniks pisze:
> W dniu 2015-02-24 o 12:54, Jarosław Sokołowski pisze:
>> Tylko po co mamy teraz "radzić sobie"? To nie tak było, że przyszli
>> źli ludzie z "Hotelu Oscypek" i sobie zastrzegli. Sami tego
>> chcieliśmy. A w dodatku dokładnie tak chcieliśmy. Walcząc przy tym
>> zażarcie ze Słowakami -- bo w prawie unijnym produkt regionalny musi
>> być koniecznie przypisany do jednego kraju. Tego warunku kompletnie
>> nie rozumiem, bo w innych przypadkach wspiera się regiony, ale
>> wyłącznie te, które są transgraniczne. Nie znam dokładnie i
>> szczegółowo procedur rejestracji regionalnej żywności, ale to nikt
>> inny, tylko ktoś od nas zadecydował, by nazwę "oscypek" zarezerwować
>> dla XIX-wiecznego eksponatu muzealnego. To, że nasze Tatry, najwyższe
>> w Karpatach, może najbardziej są "owcze", to jeszcze nie powód do
>> tego. Ta rejestracja miała przecież służyć celom komercyjnym, dać
>> przywilej ludowi powiatu tarzańskiego (tak chyba wyznaczono region
>> oscypkowy). Wygląda to tak, jakby ktoś chciał udowodnić, że wśród
>> odpowiedzialnych ze pomysł jest sto procent baranów.
>
> Nie mam pojęcia, kto o to zabiegał, ani komu to miało komercyjnie
> służyć. Z drugiej strony wcale mnie to nie dziwi, gdyż tendencję do
> uznawania jedyności i prawdziwości przyrządzania bigosu, pyz, sernika,
> chleba itd. można obserwować nawet tutaj, więc możemy się domyślać,
> jakie osobowości do takiej sytuacji doprowadzają.
> Pamiętam jednakże jeszcze z czasów mocno przedunijnych, że sprzedawcy
> oscypków zawsze mocno podkreślali _prawdziwość_ swoich oscypków,
> argumentując tym, że zrobione są z mleka owczego. To byli ci na
> Krupówkach, ale też bacowie stacjonujący i sprzedający sery bezpośrednio
> w swoich bacówkach (osobiście u takiego kiedyś kupiłam - i oscypek
> rzeczywiście był twardy niemal jak kamień i inny od tych z Krupówek).
> Wygląda na to, że ktoś postarawszy się o usankcjonowanie tego stanu
> rzeczy wylał przysłowiowe dziecko z kąpielą.
>
> Ewa
Owszem wylano dziecko z kąpielą tą recepturą, ale podobno musiała być
podana jedna konkretna receptura a jeśli chodzi o rejestrowanie w ogóle
to bardziej chodziło o możliwość produkowania dalej tych serków bez
haccapów i innych ograniczeń sanitarnych które nie pozwoliłyby
całkowicie na produkcje tych serków.
A tak przynajmniej można sobie poszpanować i kupić oscypka, ale można
też dalej sobie kupować serek typu oscypka czy też scypka, uscypka,
łoscypka i ocypka (tyle nazw przynajmniej udało mi się mniej więcej rok
temu zauważyć w Zakopcu, ale może jest ich jeszcze więcej).
GA
|