Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bitki, ale z czego?
Date: Wed, 23 May 2007 16:06:53 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <f31i1s$mto$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <s...@n...pl> <f31gmp$jqd$1@inews.gazeta.pl>
<s...@n...pl>
NNTP-Posting-Host: abco176.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1179929469 23480 83.6.230.176 (23 May 2007 14:11:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 23 May 2007 14:11:09 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000742-1, 2007-05-22), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296871
Ukryj nagłówki
"Joanna Sokalska" <a...@g...pl> wrote in message
news:slrnf58i6t.7lr.asjula@namex.pl...
> Dnia 23.05.2007 BBjk <b...@q...pl> napisał/a:
> >
> > bitki (befsztyk) z polędwicy lub antrykotu, zrazy np. z antrykotu.
>
> Chodzi mi o bitki, w sensie ubite plastry miesa, podsmazone i uduszone.
>
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/wieprzowina/bi
tki-wieprzowe-duszone.html
> Takie cos sie u nas nazywa bitkami:)
>
> Zrazy = bitki zawijane, tak z grubsza.
>
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/wo%b3owina/zra
zy-wo%b3owe-zawijane-pychotka.html
>
> Takiej nomenklatury uzywala babcia i tego sie trzymam:)
Babcia wiedziała czego się trzymać - bitki można zrobić z dowolnego
kawałka mięsa, byle dało się pokroić w poprzek lub prawie w poprzek włókien.
Pieczeń trzeba robić z dużych kawałków mięsa i najlepiej bez błon. Mniejsze
kawałki na gulasz lub do bigosu a nawet na rosół i zupy na jego bazie -
pomidorową, ogórkową, grochową, fasolową, a nawet ziemniaczaną - wszystkie z
mięsem.
Dobry kucharz / kucharka zrobi dobre jedzenie z byle czego - zły /-a z
dobrego surowca zrobi byle co... 8-P)))...
Grunt to się nie przejmować - czytać pl.rec kuchnia i duuuuużo
praktykować.
Repetitio mater studioram est!!!
|