Data: 2015-02-10 21:07:16
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 10 Feb 2015 13:57:50 -0600, Pszemol napisał(a):
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:so87b20rvnzs.ip7u4lchnlb2$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 10 Feb 2015 13:47:26 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
>>> news:op.xtur7jd0mtaby1@tncap.home...
>>>> No już nie chciałem szaleć - kto uwierzyłby w "zjadliwy" chleb dwu-
>>>> trzytygodniowy.
>>>> :)
>>>> Ale rzeczywiście białe chleby są troszkę krócej smaczne (każdy spodziewa
>>>> się chrupkości).
>>>> Razowe (w tym żytnie) na zakwasie to długodystansowce :)
>>>
>>> Jak chleba nie rozkroisz i jest otoczony skórą to pewnie i schnie wolniej
>>> i się żadna pleśń go nie chwyci jak będzie w przewiewnym miejscu a nie
>>> jakimś worku foliowym dwa tygodnie - wtedy pleśń murowana.
>>
>> No i tu oto Panie Początkujący - jeśli chodzi o PRAWDZIWY chleb na
>> zakwasie
>> to przez bardzo długi czas nie ma mowy o pleśni, gdyż pleśń nie lubi TAK
>> kwaśnego środowiska. Idź liczyć te karbki - ale po poziomie Twej wiedzy o
>> chlebie nie sądzę, aby ich tam było więcej niż 10, więc moze daruj sobie.
>
> Jakie pH ma Twój chleb?
Pewnie takie samo jakie miał chleb mojej Babci - ale Babcia nie mierzyła,
bo by ją chyba o czary posądzono :->
|