Data: 2015-02-10 21:34:19
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:wsj32mcqrbsr$.aad7ncy01jq1.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 10 Feb 2015 14:12:06 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:9div2nktym35$.921dcphl3fu$.dlg@40tude.net...
>>>>>> Jak chleba nie rozkroisz i jest otoczony skórą to pewnie i schnie
>>>>>> wolniej
>>>>>> i się żadna pleśń go nie chwyci jak będzie w przewiewnym miejscu a
>>>>>> nie
>>>>>> jakimś worku foliowym dwa tygodnie - wtedy pleśń murowana.
>>>>>
>>>>> No i tu oto Panie Początkujący - jeśli chodzi o PRAWDZIWY chleb na
>>>>> zakwasie
>>>>> to przez bardzo długi czas nie ma mowy o pleśni, gdyż pleśń nie lubi
>>>>> TAK
>>>>> kwaśnego środowiska. Idź liczyć te karbki - ale po poziomie Twej
>>>>> wiedzy
>>>>> o
>>>>> chlebie nie sądzę, aby ich tam było więcej niż 10, więc moze daruj
>>>>> sobie.
>>>>
>>>> Jakie pH ma Twój chleb?
>>>
>>> Pewnie takie samo jakie miał chleb mojej Babci - ale Babcia nie
>>> mierzyła,
>>> bo by ją chyba o czary posądzono :->
>>
>> Czyli zgaduję, że pH nie mierzyłaś?
>
> Jak to mówi pewien "góró" na psp - "apohuj"? //choć ja nie wiem, co to
> znaczy "apohuj", ale ani chybi wielkie zdziwienie mądrali :->
Pytanie było czy mierzyłaś a nie po co mierzyć.
Czyli zgaduję prawidłowo, że nie mierzyłaś, bo nie widzisz potrzeby.
Bo mnie ciekawi pH zakwasu i jak wpływa na pH ciasta czy końcowego chleba.
Byłaś pewna, że pleśn się nie chwyta bo mierzyłaś pH - ok, pomyliłem się.
|