Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Botwinka - jak sie za to zabrac?
Date: Thu, 8 Jun 2006 13:38:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <e6928m$s31$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <e691js$q3u$1@news.mm.pl>
NNTP-Posting-Host: abdm63.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1149766742 28769 83.6.254.63 (8 Jun 2006 11:39:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Jun 2006 11:39:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0623-1, 2006-06-06), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270500
Ukryj nagłówki
"MeWash" <m...@8...p0l> wrote in message
news:e691js$q3u$1@news.mm.pl...
> Witam!
>
> Potrzebuję waszej pomocy odnośnie botwinki. Jako, że to teraz ja
> jestem w domu odpowiedzialny za przygotowywanie obiadków, muszę
> przejść próbę botwinki ;) Dostałem od teściowej olbrzymią porcję
> młodych buraczków i nie wiem co właściwie się z nimi robi.
> Przeszukałem (troche pobieżnie) internet ale nie znalazłem
> informacji jak się za te liscie zabrać. Co właściwie się bierze
> do przygotowania zupy: całość, same liście czy może liście
> z łodygami? Kiedy je wrzucić do bulionu: zaraz po przygotowaniu
> (wyjęciu porcji rosołewej), przed innymi warzywami czy na samym
> końcu? Nie chcę robić chłodnika. Pamiętam, że u nas jadano botwinkę
> na ciepło razem z ćwiartkami jajek.
> Jeśli chodzi o ilość buraków to mam taki olbrzymi pęczek - taki
> że aż trudno objąć dłońmi. Jaką ilość zupy/wody przygotować żeby
> zużyć całość?
> Co dodać z innych warzyw? Marchew? Ziemniaki? Coś jeszcze?
> Aha - napewno będę chciał na koniec zabielić. Jogurt naturalny
> może być?
>
> Uff! ;D Liczę na Was :D Obiad tuż tuż :DD
Może starczy na dwa razy? Zależy od ilości osób, ja odcinam buraczki,
starannie myję, buraczki szczoteczką, oddzielam liście pożółkłe i
poniszczone i tnę na kawałki 0,5 cm łodygi, liście na 1cm paski, buraczki na
plastry mniejsze można na ćwiartki, większe na słomkę. Gdy reszta warzyw
młoda wrzucam łodygi i buraczki razem z warzywami, pod koniec gotowania
liście. Pozostaje zakwasić, podbić śmietaną, na talerz zieloną pietruszkę i
koperek, oraz jajka na twardo. Ziemniaki lepsze osobno gotowane, ale mogą
być także gotowane z barszczem. Nie od rzeczy będzie boczuś wędzony... Lub
barszcz gotowany na wywarze z boczku wędzonego (zrobiony po ugotowaniu i
ochłodzeniu boczku poprzedniego dnia)...
|