Data: 2016-04-19 21:40:37
Temat: Re: Chałwa - zrób to sam
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 19 Apr 2016 21:33:59 +0200, Trefniś napisał(a):
> W dniu .04.2016 o 13:52 Waldemar <w...@z...fu-berlin.de> pisze:
>
>> Am 11.04.2016 um 19:30 schrieb Trefniś:
>>>
>>> Przypomina się dowcip z PRL:
>>> "Gdybyśmy mieli blachę, produkowalibyśmy najlepsze konserwy!
>>> Ale nie mamy mięsa."
> (...)
>>> Szybka kwerenda - chałwa radziecka była produkowana głównie z nasion
>>> słonecznika. Sezam był pewnie zbyt drogi (tzw. ruble transferowe
>>> wydawano inaczej).
>>
>> Radziecka chałwa ma się jak najlepiej. Tylko ostatnio nie jest w
>> puszkach, bo blacha idzie na puszki (ros. armaty), tylko w plastikowych
>> opakowaniach. Ale smakuje jak za cara Breżniewa. W Niemczech do kupienia
>> na stoiskach rosyjskich.
>
> Teraz, kiedy okoliczności wymogły na mnie próbę wykonania chałwy
> słonecznikowej, uważnie przyglądam się takim produktom dostępnym w
> sprzedaży.
> Chałwa słonecznikowa, akurat we Wrocławiu zwykle ukraińska, jest do
> kupienia na stoiskach "obnośno-obwoźnych".
> Przyznaję, znacznie smaczniejsza od tej sowieckiej z puszki, niektórzy
> nawet nie wyczuwają różnicy w smaku sezamowa/słonecznikowa - dzieciom
> smakuje wszystko słodkie :)
>
> Natomiast własnej produkcji, słodzona miodem, jest wyśmienita. Zarówno
> sezamowa, jak i słonecznikowa.
>
> Innych nasion nie próbowałem, ale w sieci dowody na wykorzystywanie
> praktycznie dowolnych nasion oleistych do produkcji chałwy.
>
> "Chałwa lniana na wieczną młodość i bystry umysł":
> http://bioska.pl/przepisy/chalwa-lniana
>
> Siemię lniane... Niezbyt zachęcające, ale jeśli dodamy odpowiednią ilość
> orzechów, czy innych dodatków, to może będzie smaczne :)
> Na przykład:
> http://durszlak.pl/przepis/chalwa-lniana?c=tag&t=cha
lwa-lniana
>
> Wszelkiego rodzaju orzechy to już samograj. Zwłaszcza, że np. "chałwa" z
> migdałów jest powszechnie znana jako marcepan:
> http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-ma
rcepanu/335-przepis-na-marcepan-masa-marcepanowa-
>
> Oczywiście zamiast miodu użyto białego cukru (z wodą różaną), ale IMHO nie
> powinno nam zależeć na idealnym kolorze, smak i wartości zdrowotne
> ważniejsze.
Jadłam raz słonecznikową - smakowała jak mydło. Ble. Chałwa to CHAŁWA, a
nie paciaja z niewiadomoczegoinnego. Można np jajecznicę sobie ze szczawiu
zrobić...
|