Data: 2016-04-19 22:19:45
Temat: Re: Chałwa - zrób to sam
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .04.2016 o 21:40 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Tue, 19 Apr 2016 21:33:59 +0200, Trefniś napisał(a):
(...)
> Jadłam raz słonecznikową - smakowała jak mydło. Ble. Chałwa to CHAŁWA, a
> nie paciaja z niewiadomoczegoinnego. Można np jajecznicę sobie ze
> szczawiu
> zrobić...
Chałwa, to:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cha%C5%82wa
W różnych krajach różne ingrediencje, oczywiście masz pełne prawo
ortodoksyjnie nie zauważać różnorodności kuchni.
Ja tam wolę szanować tę różnorodność i czerpać z niej korzyści. Zwłaszcza,
że kuchnia polska nie miała oporów przed zapożyczeniami.
Lepiej - pod innymi nazwami mamy wiele własnych "wersji" potraw z innych
rejonów świata.
Na przykład chałwa indyjska Gajjar Karrah z marchwi gotowanej w mleku z
cukrem, w Polsce znana była jako cykata z marchwi:
http://biokurier.pl/ekoprzepisy/61-ekoprzepisy/przep
isy-ekologiczny-deser/1725-tradycyjna-cykata
--
Trefniś
|