Data: 2016-03-31 16:25:30
Temat: Re: Chleb upieczony w garnku
Od: Pszemol <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Wed, 30 Mar 2016 19:51:26 -0500, Pszemol napisał(a):
>
>> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
>> news:nch59u$pp2$1@dont-email.me...
>>> Pszemol <P...@P...com> wrote:
>>>> Teraz ciasto zrobiłem według zupełnie innego, starego składu
>>>> (z większą ilością soli, z gęstym słodem jęczmiennym i czarnuszką)
>>>> ale zamierzam upiec go metodą garnkową :-)
>>>> Jak wyjdzie dobrze to opiszę tutaj więcej szczegółów.
>>>
>>> Tak wygląda #4 po upieczeniu 30+30 minut w 400F:
>>> http://voila.pl/351/gd61w/
>>> Na razie jeszcze go nie rozkroiłem, stygnie :-)
>>> Wyrósł chyba trochę lepiej niż #2 (pita bread) zrobiony na zapomnianym
>>> cieście rosnącym 24 godz :-) ale nie jest też taką bardzo puszystą, za
>>> bardzo napompowaną bułą jak te na zakwasie od kolegi albo na drożdżach...
>>
>> Upiekłem dwa nowe chleby w świąteczny weekend
>> i jeszcze jeden wczoraj - z całą pewnością metoda
>> z garnkiem żeliwnym jest bardzo udana i tak będę
>> teraz swoje chleby piekł. Sprawdzona, pewna metoda!
>
> Niegdyś pieczono w kamionkowych formach - ja tak piekę dziś baby. Istne
> cudo!
Jak taka forma kanionkowa wygląda? Czy ma dofasowaną szczelnie przykrywkę?
|