Data: 2016-08-10 22:30:55
Temat: Re: Chwila oddechu :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 10 Aug 2016 21:36:02 +0200, wolim napisał(a):
> W dniu 2016-08-09 o 19:25, Ikselka pisze:
>
>> Kisiłes już kiedyś? - mnie wychodziła zbyt miękka i smakowała zupełnie jak
>> takie mocno rozmięknięte kiszone ogórki. Już lepsza w occie, jak ogórki
>> konserwowe.
>
> Eee tam. Cukinia w occie też jest bez smaku.
Nie, nie jest - no ale trzeba ją przyprawić jak ogórki konserwowe. One też bylyby bez
smaku, gdyby nie przyprawiać.
> To warzywo nadaje się do
> "polskiego" lecza, albo zgrilowania, ale z przyprawami. Ewentualnie
> lekkie przesmażenie i z bułką tartą - jak fasolka szparagowa.
>
Tak? - to zrób moją cukinię w sosie cukiniowym. Kiedyś podawałam. Bajka!
Lub zupę z cukinii - taki troszkę rzadszy sos cukiniowy, ale koniecznie na dobrym
rosole, z grzaneczkami i kleksem dobrej śmietany.
Albo młodziutkie cukinie, takie 20-30 cm, w plastry, troszkę posypać solą, wymieszać
i ledwie zeszklić z czosnkiem na kilku łyżkach gorącego oleju lub oliwy, na jarzynkę
do obiadu :-)
|