Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.POSTED!not-for
-mail
From: Aicha <b...@t...ja>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto drożdżowe nocne
Date: Thu, 20 Oct 2011 16:35:47 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 60
Message-ID: <j7pbk4$viv$1@news.onet.pl>
References: <j6jsfl$fe9$1@news.onet.pl> <j7c7mn$3rv$1@news.onet.pl>
<4e99bd42$0$2190$65785112@news.neostrada.pl> <j7cfe9$sun$1@news.onet.pl>
<4e99c2c2$0$8453$65785112@news.neostrada.pl>
<4xlaj7y581ff$.cbw5v6x8xwqj$.dlg@40tude.net>
<j7obf6$a1p$1@inews.gazeta.pl>
<1honeqmq46btm.jb62glyh8cxv$.dlg@40tude.net> <j7p1eu$jp9$1@news.onet.pl>
<1tk3v2mkr0vq3.nch8e5wy2fqv$.dlg@40tude.net>
<4ea00d91$0$5799$65785112@news.neostrada.pl> <j7p2nb$ogv$1@news.onet.pl>
<c...@4...net>
<4ea02091$0$8460$65785112@news.neostrada.pl>
<3...@4...net> <j7pb76$teq$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: wo98.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1319121348 32351 80.55.196.98 (20 Oct 2011 14:35:48 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Oct 2011 14:35:48 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:7.0.1) Gecko/20110929 Thunderbird/7.0.1
In-Reply-To: <j7pb76$teq$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338807
Ukryj nagłówki
W dniu 2011-10-20 16:28, Qrczak pisze:
> Dnia 2011-10-20 15:54, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 15:22:00 +0200, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 14:03:58 +0200, medea napisał(a):
>>>>> W dniu 2011-10-20 14:01, Qrczak pisze:
>>>>>> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 13:42:24 +0200, medea napisał(a):
>>>>>>>> W dniu 2011-10-20 13:11, Ikselka pisze:
>>>>>>>>> Jak się nigdy nie upiekło prawdziwego drożdżowego, to się i to
>>>>>>>>> nada.
>>>>>>>>
>>>>>>>> A co to znaczy "prawdziwe drożdżowe"? Znowu się będziemy spierać
>>>>>>>> o to,
>>>>>>>> które jest prawdziwe?
>>>>>>>> Prawdziwe drożdżowe to po prostu ciasto, które rośnie przy udziale
>>>>>>>> drożdży i już. Sposób wykonania i inne dodatki są dowolne i
>>>>>>>> uznaniowe.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Uprzedzając - tak, piekłam tysiące razy także ciasto drożdżowe z
>>>>>>>> masłem. Ma też swój urok, ale inny. No i jest bardziej
>>>>>>>> pracochłonne.
>>>>>>>
>>>>>>> No właśnie to pracochłonne jest PRAWDZIWE :-)
>>>>>>>
>>>>>>> Podobnie jak chleb "prawdziwy" od "nieprawdziwego" odróżnić można po
>>>>>>> sposobie sporządzania - pierwszy wymaga dużego wkładu czasu i pracy,
>>>>>>
>>>>>> Przepraszam, ale to akurat nieprawda.
>>>>>
>>>>> Widocznie nigdy nie jadłaś naprawdę prawdziwego chleba. ;)
>>>>>
>>>>> Ewa
>>>>
>>>> No raczej nie, chyba że jadła taki pieczony w chlebowym piecu.
>>>
>>> Ale co to ma do stwierdzenia o "sposobie sporządzania - pierwszy wymaga
>>> dużego wkładu czasu i pracy", nadal nie wiem...
>>
>> No wiesz, pieczenie w chlebowym piecu nie polega tylko na przekręceniu
>> kurka, włożeniu i wyjęciu chleba.
>> Trzeba najpierw MIEĆ piec (to duuużo czasu i pracy wymaga...), potem
>> narąbać drew, rozpalić, nagrzać piec, wymieść z niego żar... I dopiero
>> następuje pieczenie. Wiesz, ile to TRWA i ile to ROBOTY?
>> A i samo ciasto - na zakwasie wyrastane jest i pracochłonne. Tu nie
>> wystarczy wsypać składników do miski i zostawić na noc...
>
> No patrz, jakie dziwy. W życiu nie widziałam ani pieca chlebowego, ani
> chleba na zakwasie, jak się robi, nie wiem.
> A do prawdziwego drożdżowca to pewnie trzeba sobie te drożdże samemu
> wyhodować. Najlepiej w kurnej chacie.
Wystarczy sobie podłubać w... eee... nie będę pisać :D
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
|