Data: 2011-10-20 14:39:26
Temat: Re: Ciasto drożdżowe nocne
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea wrote:
> Dokładnie! 30 lat temu, mniej więcej aż do wczesnych lat '90. taki chleb
> z pieca chlebowego można było kupić na wsi niedaleko miejsca, gdzie moi
> rodzice mieli działkę. W weekendy i w ciągu wakacji jadaliśmy taki
> chleb, był ogromny, ze spieczoną skórką i bardzo ciężki. Fakt, wspominam
> go dobrze, bo kojarzy mi się z jednymi w najprzyjemniejszych wspomnień z
> dzieciństwa, ale ten chleb był bardzo gliniasty, oblepiał zęby i
> strasznie napychał.
To był źlew wypieczony. Jadłam w dzieciństwie chleb z trzech pieców stale,
żaden nie był oblepiający. Każdy miał inny smak( w zależnosci od gospodyni),
ale nie przepadałam wtedy za nim, bo był kwaśny i ciemny.Za to:
> Chociaż taki ciepły, ze świeżym masłem, popijanym
> mlekiem prosto od krowy smakował niezwykle,
HOWGH
> jednak dzisiaj nie
> chciałabym już raczej takiego jadać. :)
Od trzech lat innego nie jadam (oczywiście nie myślę o kluchu;-))
J.
|