Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wp.pl!news.task.gda.pl!sgh.waw.
pl!not-for-mail
From: "Bozenka" <b...@s...pw.edu.pl.terefere>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto drożdżowe, podpowiedzcie. (P)
Date: Mon, 23 Aug 2004 15:15:20 +0200
Organization: Warsaw School of Economics
Lines: 46
Message-ID: <cgcqk3$6b1$1@absolut.sgh.waw.pl>
References: <4129d2f5$1@news.home.net.pl> <cgclp1$l6$1@atlantis.news.tpi.pl>
<4129e629$1@news.home.net.pl> <cgcp5k$hvv$1@atlantis.news.tpi.pl>
<cgcppp$60c$1@absolut.sgh.waw.pl> <4129ebe6$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: pc192-98.sgh.waw.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:212049
Ukryj nagłówki
"MarcinB" wrote in message ...
> Może to coś dla mnie? Klapki na oczy i spróbuję bez modyfikacji. Dziękuję.
> MarcinB
Przed chwilą odnalazłam w archiwum pełny oryginalny przepis, który jest z
książki "Szkola Pieczenia Ciast Dr. Oetker"
BABKA DROZDZOWA Z RODZYNKAMI
1 opakowanie drozdzy suszonych
1 lyzeczka cukru
200 g letniej smietanki 30%
500 g maki pszennej
125 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 kropli olejku do ciast o smaku cytrynowym[ niekoniecznie, ja nie dalam]
sol
75 g obranych i zmielonych migdalow
3 jajka
200 g stopionej i schlodzonej margaryny lub masla
150 g rodzynek
bulka tarta
Temperatura pieczenia:
piekarnik elektryczny: 170-200 C (nagrzac piekarnik)
plekarnik z nawiewem: 160-170 C (nie nagrzewac plekarnika)
piekarnik gazowy: pozycja 2 3 (me nagrzewac piekarmka)
Czas pieczenia: ok. 50 min
Drozdze starannie rozmieszac z 1 lyzeczka cukru i smietanka Rozczyn
pozostawic na ok 15 mm w temperaturze pokojowej. Make przesiac do miski do
ucierania, w srodku zrobic wglebienie. Z boku wsypac cukier, cukier
wanillowy, migdaly, dodac aromat, szczypte soli, jajka i tluszcz. Wyrosniete
drozdze wlozyc do wglebienia. Wyrabiac ciasto za pomoca rniksera z koncowka
do zagniatania, najpierw na najnizszych, potem na najwyzszych obrotach przez
ok. 5 min. Wyrobione ciasto przykryc i trzymac w cieplym miejscu tak dlugo
az wyraznie powiekszy swoja objetosc, Wtedy jeszcze raz zagniesc je mikserem
ustawionym na najwyzsze obroty.
Rodzynki przebrac, dodac do ciasta i krotko zagniesc mikserem ustawionym na
srednie obroty.
Przelozyc ciasto do natluszczonej i wysypanej bulka tarta formy na babke (o
24 cm), postawic w cieplym miejscu, aby jeszcze raz wyroslo.
Bozenka z Wilna :)
sloneczna miodzio dziewczyna
|