Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto drożdżowe, podpowiedzcie. Re: Ciasto drożdżowe, podpowiedzcie.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ciasto drożdżowe, podpowiedzcie.

« poprzedni post
Data: 2004-08-23 18:13:08
Temat: Re: Ciasto drożdżowe, podpowiedzcie.
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki



MarcinB wrote:

> Mam taki problem: Stawiam pierwsze kroki w kuchni i uparcie chcę upiec DOBRE
> ciasto drożdżowe.

Nie piszesz natomiast, w jakim celu to ciasto drozdzowe wyrabiasz: na chleb, na
placek z owocami, na babke drozdzowa, na focaccie, na ciabatte, na pizze, na
brioche? Kazde z nich wymaga innego ciasta. Jesli chodzi Ci o ciasto na slodko,
takie z kruszonka, i np. sliwkami, to podam Ci kilka sposobow na ulepszenie
ciasta:


Maka (monka) musi miec mala zawartosc glutenu. Maki o wysokiej zawartosci
glutenu daja ciasto troche bardziej wilgotne, elastyczne, gumowate, takie jak
na chleb.

Miska do ciasta wraz z maka powinny byc podgrzane. Zaczyn powinien byc dobrze
ruszony.

Swieze drozdze daja bardziej elastyczne ciasto, ktore na drugi dzien nie
zamienia sie w suche okruchy.

Jajka przez rozdzieleniem powinny byc umieszczone w cieplej wodzie, zeby sie
ogrzaly. Bialek nie dodawaj, bo ciasto bedzie zbyt twarde, tylko zoltka.

Cukier powinien byc roztarty z zoltkami, lub rozpuszczony w mleku, bo
nierozpuszczone krysztaly cukru daja sztywne, twarde ciasto.

Maslo powinno byc stopione i cieple.

Wyrabiaj ciasto tak dlugo (recznie lub mikserem), az bedzie jedwabiste i
elastyczne, ale bardzo miekkie. Doslownie na granicy lepkosci, ale nie lepkie.
Kula ciasta polozona na blacie powinna sie po chwili odprezyc i rozplaszczyc
(ale nie ciasto na chleb, ktore powinno byc sztywne i stojace).

Ciasto jest prawidlowo wyrosniete, gdy zrobisz w nim wglebienie palcem i ono
sie nie zasklepi.

Dodanie tluszczu zwalnia dzialanie drozdzy (rowniez dodanie soli), wiec zaczyn
musi byc dobrze wyrosniety, zeby utrzymac proces rosniecia po dodaniu masla.

Jesli dodajesz bakalie, czy nadzienie z maku, czy cokolwiek, to musi byc to
rowniez ogrzane, zeby cieplo bakalii pomoglo w rosnieciu.

Mam nadzieje, ze to Ci cos pomoze.
Magdalena Bassett





 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.08 MarcinB
24.08 MarcinB
24.08 Martka
24.08 Martka
24.08 MarcinB
24.08 MarcinB
24.08 Martka
24.08 Basia
24.08 Bozenka
24.08 Aldona 'Aldik' Richter
24.08 Basia
24.08 Adiola
23.08 brudi
24.08 JerzyN
25.08 MarcinB
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6