Data: 2004-08-24 06:12:12
Temat: Re: Ciasto drożdżowe, podpowiedzcie.
Od: "Martka" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aretkka" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:7d2e.0000047b.4129f130@newsgate.onet.pl...
> Ha, tu Cię mam :-). Ciasto drożdżowe "lubi" temperaturę ok. 40 o C.Żadne
> metalowe mieszadło takiej temperatury ciastu nie zapewni :-( . Natomiast
> rączka ludzka ze swoimi prawie 37 oC i owszem.:-)
dobre ciasto drozdzowe mozna zrobic na dwa sposoby
- wyrabiac okropnie dlugo ciepla reka
- wyrabiac krotko maszyna
chodzi o to, co sie dzieje z glutenem z maki. niestety, skleroza, nie
pamietam z czym mialby sie laczyc lub co mialoby sie z nim dziac podczas
wyrabiania :) istotne jest, ze albo ten proces musi przebiec dokladnie i do
konca, jak to sie dzieje przy wyrabianiu ciepla reka, albo nie dopuszczamy
do niego wcale i przebiega dopiero podczas pieczenia. i z tego powodu ciasto
wyrabiane mechaniczne bywa bardziej miekkie.
pzdr
marta
|