Data: 2004-08-23 13:15:20
Temat: Re: Ciasto drożdżowe, podpowiedzcie. (P)
Od: "Bozenka" <b...@s...pw.edu.pl.terefere>
Pokaż wszystkie nagłówki
"MarcinB" wrote in message ...
> Może to coś dla mnie? Klapki na oczy i spróbuję bez modyfikacji. Dziękuję.
> MarcinB
Przed chwilą odnalazłam w archiwum pełny oryginalny przepis, który jest z
książki "Szkola Pieczenia Ciast Dr. Oetker"
BABKA DROZDZOWA Z RODZYNKAMI
1 opakowanie drozdzy suszonych
1 lyzeczka cukru
200 g letniej smietanki 30%
500 g maki pszennej
125 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
6 kropli olejku do ciast o smaku cytrynowym[ niekoniecznie, ja nie dalam]
sol
75 g obranych i zmielonych migdalow
3 jajka
200 g stopionej i schlodzonej margaryny lub masla
150 g rodzynek
bulka tarta
Temperatura pieczenia:
piekarnik elektryczny: 170-200 C (nagrzac piekarnik)
plekarnik z nawiewem: 160-170 C (nie nagrzewac plekarnika)
piekarnik gazowy: pozycja 2 3 (me nagrzewac piekarmka)
Czas pieczenia: ok. 50 min
Drozdze starannie rozmieszac z 1 lyzeczka cukru i smietanka Rozczyn
pozostawic na ok 15 mm w temperaturze pokojowej. Make przesiac do miski do
ucierania, w srodku zrobic wglebienie. Z boku wsypac cukier, cukier
wanillowy, migdaly, dodac aromat, szczypte soli, jajka i tluszcz. Wyrosniete
drozdze wlozyc do wglebienia. Wyrabiac ciasto za pomoca rniksera z koncowka
do zagniatania, najpierw na najnizszych, potem na najwyzszych obrotach przez
ok. 5 min. Wyrobione ciasto przykryc i trzymac w cieplym miejscu tak dlugo
az wyraznie powiekszy swoja objetosc, Wtedy jeszcze raz zagniesc je mikserem
ustawionym na najwyzsze obroty.
Rodzynki przebrac, dodac do ciasta i krotko zagniesc mikserem ustawionym na
srednie obroty.
Przelozyc ciasto do natluszczonej i wysypanej bulka tarta formy na babke (o
24 cm), postawic w cieplym miejscu, aby jeszcze raz wyroslo.
Bozenka z Wilna :)
sloneczna miodzio dziewczyna
|