Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha " <c...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto i wielko?ś blachy
Date: Sun, 24 Dec 2006 11:06:15 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <emlmv7$aml$1@inews.gazeta.pl>
References: <emjgpa$rkj$1@news.onet.pl> <1...@c...supernews.com>
<emjnve$1ki$1@inews.gazeta.pl> <emjv1h$3ue$2@news.onet.pl>
<emk2ji$a2g$1@inews.gazeta.pl> <emkct4$cjq$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010188035.chello.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1166958375 10965 172.20.26.237 (24 Dec 2006 11:06:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Dec 2006 11:06:15 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 172.20.6.161
X-Remote-IP: chello084010188035.chello.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286650
Ukryj nagłówki
Max <k...@i...pl> napisał(a):
> Przesylam zdjecie tego co wyszlo napewno bedzie latwiej wam cos
> stwierdzic ;)
>
> http://img290.imageshack.us/my.php?image=placek001zi
6.jpg
Murzynek musi piec się dość długo. W za dużej blasze na cieście szybko
utworzyła się zapieczona skorupka. Ilość gazów mających spulchnić ciasto
była za mała w tak niskiej warstwie ciasta /gaz leci z dołu do góry, a nie
na bok :-))) / i nie mogła "przebić" się przez skorupkę. /Murzynek, sernik
i piernik z reguły pękają na powierzchni - i nie jest to wada! Moja babcia
wręcz mówiła, że piernik _musi_ pęknąć!/. Przez to ani ciasto nie urosło,
ani nie dopiekło się /czyt. nie zmniejszyła się wilgotność, nie uszedł
nadmiar pary/ w środku.
Przepis dobry - blacha za mała. Niektórych rzeczy się nie przeskoczy :-))
Przemyśl, co bardziej się kalkuluje - próbować ze zmienianiem ilości proszku
do pieczenia lub temperatury w piekarniku /prawdopodobnie w takim przypadku
powinna być niższa/ - czy złamać się i kupić nową blachę - keksówkę.
W keksówce bedziesz mógł piec ciasta i pasztety, pieczeń rzymską, będziesz
mógł jej używać do robienia zimnych, nie pieczonych deserów... Kuszę, jak
mogę :-)))
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|