Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.media.kyoto-u.ac.jp!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!newsfeed0
0.sul.t-online.de!t-online.de!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet
.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto i wielko?ś blachy
Date: Sun, 24 Dec 2006 12:30:31 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <emlodn$jv0$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <emjgpa$rkj$1@news.onet.pl> <1...@c...supernews.com>
<emjnve$1ki$1@inews.gazeta.pl> <emjv1h$3ue$2@news.onet.pl>
<emk2ji$a2g$1@inews.gazeta.pl> <emkct4$cjq$1@news.onet.pl>
<emlmv7$aml$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: abbw65.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1166959864 20448 83.6.212.65 (24 Dec 2006 11:31:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Dec 2006 11:31:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 0662-0, 2006-12-22), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:286652
Ukryj nagłówki
"czeremcha " <c...@g...pl> wrote in message
news:emlmv7$aml$1@inews.gazeta.pl...
> Max <k...@i...pl> napisał(a):
>
>> Przesylam zdjecie tego co wyszlo napewno bedzie latwiej wam cos
>> stwierdzic ;)
>>
>> http://img290.imageshack.us/my.php?image=placek001zi
6.jpg
>
> Murzynek musi piec się dość długo. W za dużej blasze na cieście szybko
> utworzyła się zapieczona skorupka. Ilość gazów mających spulchnić ciasto
> była za mała w tak niskiej warstwie ciasta /gaz leci z dołu do góry, a nie
> na bok :-))) / i nie mogła "przebić" się przez skorupkę. /Murzynek,
> sernik
> i piernik z reguły pękają na powierzchni - i nie jest to wada! Moja babcia
> wręcz mówiła, że piernik _musi_ pęknąć!/. Przez to ani ciasto nie urosło,
> ani nie dopiekło się /czyt. nie zmniejszyła się wilgotność, nie uszedł
> nadmiar pary/ w środku.
>
> Przepis dobry - blacha za mała. Niektórych rzeczy się nie przeskoczy :-))
>
> Przemyśl, co bardziej się kalkuluje - próbować ze zmienianiem ilości
> proszku
> do pieczenia lub temperatury w piekarniku /prawdopodobnie w takim
> przypadku
> powinna być niższa/ - czy złamać się i kupić nową blachę - keksówkę.
>
> W keksówce bedziesz mógł piec ciasta i pasztety, pieczeń rzymską, będziesz
> mógł jej używać do robienia zimnych, nie pieczonych deserów... Kuszę, jak
> mogę :-)))
>
> Ania
Witaj Aniu!
Nie musi pęknąć - to znak, że na początku była zbyt wysoka temperatura. Taki
miałem pierwszy piernik, który pod nieobecność matki i ojczyma piekłem w
wieku 12 lat... Było to w Mielcu? Na wierzchu był piekny i smaczny, u góry
pękniety, a w środku płynny. Wtedy wyskrobałem płyn ze środka, resztę z
rodzeństwem zjadłem. Jako deser po obiedzie z pieczoną kaczką (udała się
fantastycznie). Matka trochę narzekała ojczym wydarł mordę i spłynął do
knajpy. Od tej chwili matka zatrudniła mnie jako pomoc domową do
wszystkiego.
Chwała jej za to, bo się naumiałem tego i owego... Niech jej ziemia lekka
będzie.
|