Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto sylwestrowe. Re: Ciasto sylwestrowe.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ciasto sylwestrowe.

« poprzedni post następny post »
Data: 2013-12-29 15:10:00
Temat: Re: Ciasto sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia Sun, 29 Dec 2013 14:08:35 +0100, Fragile napisał(a):

> Dnia Sun, 29 Dec 2013 01:27:39 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> ...właśnie upieczone, trochę trwało precyzyjne wałkowanie i pieczenie po
>> kolei wszystkich warstw dużych na całą blachę - sześciu, cienkich prawie
>> jak opłatek. Własnie przekładam je masą maślano-mannową z migdałowym i
>> pomarańczowym aromatem oraz dżemem. Obciążone grubą drewnianą deską poleży
>> do Sylwestra, żeby się przegryzło i zwilgotniało. Będzie boskie, MŚK
>> zachwycony, bo to jego ulubione :-)
>> No tymbark - niby jakie?
>> :-)
>>
> Narobiłaś mi apetytu :) Można prosić przepis?

Już wstukuję, zdjątka wieczorem, bo muszę sobie na Fotosik wrzucic, bo
teraz nie mam za bardzo czasu.



Ciasto tymbark.
************************
//tak je nazywam, swego czasu tłumaczyłam, dlaczego - hint: Ciocia Jadzia z
wizytą w Tymbarku u koleżanki :-)))

Ciasto na 4 warstwy (ja robię z 6):

1/2 kg mąki krupczatki
7 dag miękkiego masła
15 dag cukru drobnego
1 jajo
1 pełna łyżeczka sody
1 czubata łyżka miodu
5 pełnych łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Wszystko zagnieść razem, nie za długo, w razie zbytniej wilgoci podsypać
mąką, wałkowac cieniutko (3-4 mm), przenieść na wałku na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia, upiec 4 cieniutkie rumiane placki. //polecam papier
do pieczenia bo ulatwia zdejmowanie ciasta wraz z nim i 2 blachy na zmianę
- jedna w piekarniku, druga przygotowuje się

Masa:

2 szklanki mleka
cukier waniliowy, zapach migdałowy i pomarańczowy //koniecznie ta
kompozycja
4 i pół dużej kopiastej łyżki kaskzi manny błyskawicznej, tej drobniutkiej
jak grysik
20 dag cukru
25 dag masła


plus do przełozenia dżem, gęsty jakiś, nie sama pektyna; mogą być też
powidła, jak najbardziej.



Kaszę wsypać do rondelka, zalać mlekiem, wymieszać, odstawić na 2 godziny
aż kasza namoknie. Potem mieszając zagotować, dodać cukier, gotować jeszcze
kilkanaście sekund na małym ogniu - ciągle mieszając.

Odstawić na pół godziny. Do ciepłej kaszy dodać masło, lekko wymieszać
łyżką, zeby się rozpłynęło w masie. Razem wystudzić do temp. pokojowej,
czyli aż masło przestanie być płynne - pojawią się jego grudki. /można
zostawić w kuchni na noc, ale teraz już nie ma czasu, trzeba studzić
szybciej

Masę włożyć do głębokiej miski, ubić na puch. Dodać wanilię (cukier lub
łyżkę ekstraktu - ja akurat mam ekstrakt, własnej roboty, polecam), pół
łyżeczki aromatu pomar. i migd., ubijać dalej, aż masa stanie się
jednolita. Gdyby się pojawiły widoczne kłaczki/grudki (zwarzenie masy),
dodać łyżkę miękkiego masła i ubijać. Ewentualnie wstawić masę z naczyniem
do miski z ciepłą wodą - ale dosłownie na moment, żeby tylko przy ściankach
naczynia masa zaczęła się rozpływać. I ubijać dalej.

Jeśli mamy 4 warstwy, smarujemy je (lekko dociskając potem nastęoną warstwę
ciasta) kolejno: masa-dżem-masa, a jeśli 6 warstw, to
masa-dżem-masa-dżem-masa, zawsze na wierzch idzie ostatnia warstwa ciasta.

Ciasto przykrywamy deską zgodną co do wymiaru z ciastem, sprawdzamy czy
masa dociśnięta między warstwami, ostrożnie obciążamy wierzch deski np
książkami, nie za mocno, bo masa i dżem są miękkie jeszcze.

Dobrze byłoby wczesniej opakować ciasto w jakiś pojemnik z pokrywą albo
folię, co umożliwi parowanie masy i dzięki temu szybsze zwilgotnienie
warstw, także na wolnych brzegach. Cisato przejdzie wigocią i zapachem z
masy. To właśnie jest "przegryzanie się" ciasta :-)))

Odstawić ciasto w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny, im dłużej,
tym jest lepsze, lepiej się kroi i takie tam, więc najlepiej weź się za nie
zaraz, to na Sylwestra będzie już prawie ok. Placki im cieńsze, tym
szybciej się przegryzą z masą. Moje mają po wywałkowaniu grubość jakieś 3,
góra 4 mm, potem nieco rosną.

:-)






--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
29.12 Ikselka
29.12 Sara
29.12 Stokrotka
29.12 Ikselka
29.12 Ikselka
29.12 Stefan
29.12 Ikselka
29.12 Ikselka
29.12 Sara
29.12 Stefan
29.12 Ikselka
29.12 Qrczak
29.12 Ikselka
29.12 Qrczak
29.12 Stefan
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem