Data: 2016-11-01 21:41:39
Temat: Re: Ciasto z jablkami
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 31 Oct 2016 22:43:57 +0100, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-10-31 o 22:29, Ikselka pisze:
>> http://www.mniammniam.com/Ciasto_ze_sliwkami__najlep
sze_na_swiecie_-2093p.html
>> Jest rzeczywiście najlepsze na świecie. Najczęściej piekę kruche lub
>> półkruche ciasta z owocami, ale kiedy chcę ucierane, to robię własnie to i
>> już nie szukam innych przepisów.
> Skopiowałam przepis i upiekę.
Mała uwaga: tam jest napisane, żeby surowe ciasto przelać... itp. Otóż jest
ono dosyć gęste, tak że nieźle utrzymuje kształt, nie ścieka ze szpatułki -
tak więc mowa być powinna w przepisie raczej o przełożeniu go do foremki,
niż o przelaniu. Nie trzeba się przerażać tą gęstą konsystencją, która
przypomina raczej krem. Ciasto dobrze utrzymuje nawet dużą ilość owoców
(część się w nim zatapia podczas pieczenia, nie opadając na dno), wychodzi
po upieczeniu bardzo lekkie i puszyste, w sam raz wilgotne, takie, jakie ma
być ciasto z owocami. Nie glut, nie klucha, nie omlet. Idealne.
|