Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Subject: Re: Ciasto z jablkami
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <58161880$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
<1o1cn61z68ka1$.1w04uu27d36x.dlg@40tude.net>
<58193e30$0$15187$65785112@news.neostrada.pl>
<5819a855$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<581a8abc$0$5162$65785112@news.neostrada.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Thu, 3 Nov 2016 09:42:01 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.4.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <581a8abc$0$5162$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 51
Message-ID: <581af859$0$15199$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.22.245.77
X-Trace: 1478162521 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15199 83.22.245.77:52638
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374249
Ukryj nagłówki
W dniu 03.11.2016 o 01:54, Akarm pisze:
>
> Kamień z serca!
> A czy można jakoś do tego wykorzystać robot planetarny, tak żeby na
> 100% wyszło prawidłowo?
A Ty w tym robocie planetarnym masz tylko hak do zagniatania ciasta?
> Czytam przepisy z książki kucharskiej "Gotuj z KitchenAid" ale nadal
> nie wiem, jak to utrzeć.
Powinny być specjalne mieszadła do ciast rzadszych.
Pamiętam, że kiedy ja nosiłam się z myślą zakupu kitchen aida, to
głównie chodziło mi o możliwość wyrabiania/zagniatania tradycyjnych
ciast drożdżowych, żeby odciążyć ręce. Do tego potrzebna jest moc i
dobry hak. Ze zwykłym ucieranym ciastem poradzi sobie byle robot
kuchenny, nawet taki ręczny, więc tutaj nie znajdziesz usprawiedliwienia
dla swojego wydatku. ;) W tym celu lepiej zrób tradycyjne drożdżowe albo
chociaż ciasto na pizzę.
> A raczej - chyba po prostu boję się. Boję się spróbować, żeby nie
> spaprać, żeby się nie ośmieszyć, żeby nie narobić jakiegoś kłopotu,
> żeby nie zepsuć...
W kuchni nie ma miejsca na strach, kuchnia to pole walki. ;)
> Dzisiaj zrobiłem ciasto z jabłkami po raz trzeci.
> Tym razem już jestem bliżej zadowolenia. :)
> Tylko niepotrzebnie postawiłem tortownicę na samym dole piekarnika,
> zasugerowałem się taką właśnie podpowiedzią tutaj.
Animka ma piekarnik gazowy, więc na dole ma najcieplej. Elektryczne
piekarniki nagrzewają się bardziej równomiernie, więc rzeczywiście
zupełnie niepotrzebnie.
> a potem jeszcze pół godziny nie otwierałem piekarnika.
W jakim celu? Tak się robi, kiedy chce się uniknąć nagłego wychłodzenia
i opadnięcia ciasta, stosowane np. przy sernikach.
> Znajomi nawet takim przypieczonym się zajadali. Czwarte ciasto powinno
> się wreszcie naprawdę udać. ;)
Idealna wersja może się nie spotkać z zadowoleniem znajomych, bo już
będą tym jabłcokiem znudzeni. ;)
Ewa
|