Data: 2016-11-03 09:42:01
Temat: Re: Ciasto z jablkami
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 03.11.2016 o 01:54, Akarm pisze:
>
> Kamień z serca!
> A czy można jakoś do tego wykorzystać robot planetarny, tak żeby na
> 100% wyszło prawidłowo?
A Ty w tym robocie planetarnym masz tylko hak do zagniatania ciasta?
> Czytam przepisy z książki kucharskiej "Gotuj z KitchenAid" ale nadal
> nie wiem, jak to utrzeć.
Powinny być specjalne mieszadła do ciast rzadszych.
Pamiętam, że kiedy ja nosiłam się z myślą zakupu kitchen aida, to
głównie chodziło mi o możliwość wyrabiania/zagniatania tradycyjnych
ciast drożdżowych, żeby odciążyć ręce. Do tego potrzebna jest moc i
dobry hak. Ze zwykłym ucieranym ciastem poradzi sobie byle robot
kuchenny, nawet taki ręczny, więc tutaj nie znajdziesz usprawiedliwienia
dla swojego wydatku. ;) W tym celu lepiej zrób tradycyjne drożdżowe albo
chociaż ciasto na pizzę.
> A raczej - chyba po prostu boję się. Boję się spróbować, żeby nie
> spaprać, żeby się nie ośmieszyć, żeby nie narobić jakiegoś kłopotu,
> żeby nie zepsuć...
W kuchni nie ma miejsca na strach, kuchnia to pole walki. ;)
> Dzisiaj zrobiłem ciasto z jabłkami po raz trzeci.
> Tym razem już jestem bliżej zadowolenia. :)
> Tylko niepotrzebnie postawiłem tortownicę na samym dole piekarnika,
> zasugerowałem się taką właśnie podpowiedzią tutaj.
Animka ma piekarnik gazowy, więc na dole ma najcieplej. Elektryczne
piekarniki nagrzewają się bardziej równomiernie, więc rzeczywiście
zupełnie niepotrzebnie.
> a potem jeszcze pół godziny nie otwierałem piekarnika.
W jakim celu? Tak się robi, kiedy chce się uniknąć nagłego wychłodzenia
i opadnięcia ciasta, stosowane np. przy sernikach.
> Znajomi nawet takim przypieczonym się zajadali. Czwarte ciasto powinno
> się wreszcie naprawdę udać. ;)
Idealna wersja może się nie spotkać z zadowoleniem znajomych, bo już
będą tym jabłcokiem znudzeni. ;)
Ewa
|