Data: 2016-11-03 09:41:00
Temat: Re: Ciasto z jablkami
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Akarm <a...@w...pl> wrote:
> W dniu 02.11.2016 o 09:48, Ikselka pisze:
>> Ach, już rozumiem. Potraktowałeś dosłownie to "ciasto ucierane":-))
>> Nazwa tego typu ciast pozostała z czasów, kiedy się je rzeczywiście
>> ucierało - drewnianą pałką w makutrze (nie w moździerzu).
>
> Makutra - nowe pojęcie. :)
> Może nie tyle nowe pojęcie, ile nowe spojrzenie na to naczynie.
Wcale nie nowe. Makutra nie tylko do ucierania maku służyła, ale i płatków
róży na konfiturę, do ucierania migdałów na marcepan, wreszcie do ciast -
ucieranych :-))
>
>> Dziś je miksujemy
>> po prostu, czyli mieszamy składniki i wtłaczamy powietrze mikserem :-))
>
> Kamień z serca!
> A czy można jakoś do tego wykorzystać robot planetarny, tak żeby na 100%
> wyszło prawidłowo?
No masz, a niby do czego innego ów ma służyć :) Trzeba tylko użyć końcówki
ubijającej, nie hakowej.
> . Czwarte ciasto powinno się
> wreszcie naprawdę udać. ;)
>
Na pewno.
Pamiętam, jak uczyłam się piec tort bezowy Daquoise - chociaż już pierwszy
wyszedł idealny, to i tak "trenowałam" go przez cztery kolejne weekendy,
żeby utrwalić umiejętności. W efekcie "utrwaliłam" także dwa kolejne
kilogramy, których trudno było się pozbyć, o wiele trudniej, niż piec ten
tort :-))))
--
XL
|