Data: 2016-11-03 01:54:19
Temat: Re: Ciasto z jablkami
Od: Akarm <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 02.11.2016 o 09:48, Ikselka pisze:
> Ach, już rozumiem. Potraktowałeś dosłownie to "ciasto ucierane":-))
> Nazwa tego typu ciast pozostała z czasów, kiedy się je rzeczywiście
> ucierało - drewnianą pałką w makutrze (nie w moździerzu).
Makutra - nowe pojęcie. :)
Może nie tyle nowe pojęcie, ile nowe spojrzenie na to naczynie.
> Dziś je miksujemy
> po prostu, czyli mieszamy składniki i wtłaczamy powietrze mikserem :-))
Kamień z serca!
A czy można jakoś do tego wykorzystać robot planetarny, tak żeby na 100%
wyszło prawidłowo?
Czytam przepisy z książki kucharskiej "Gotuj z KitchenAid" ale nadal nie
wiem, jak to utrzeć. A raczej - chyba po prostu boję się. Boję się
spróbować, żeby nie spaprać, żeby się nie ośmieszyć, żeby nie narobić
jakiegoś kłopotu, żeby nie zepsuć...
Dzisiaj zrobiłem ciasto z jabłkami po raz trzeci.
Tym razem już jestem bliżej zadowolenia. :)
Tylko niepotrzebnie postawiłem tortownicę na samym dole piekarnika,
zasugerowałem się taką właśnie podpowiedzią tutaj. I ciasto trochę się
przypiekło na spodzie. Tym razem piekłem ponad godzinę (poprzednio 50
min) a potem jeszcze pół godziny nie otwierałem piekarnika. Znajomi
nawet takim przypieczonym się zajadali. Czwarte ciasto powinno się
wreszcie naprawdę udać. ;)
--
Akarm
http://www.bykomstop.avx.pl
Nie trawię chamstwa, nieuctwa, bydła wszelakiego
|