Data: 2016-11-03 09:51:23
Temat: Re: Ciasto z jablkami
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-11-03 o 09:41, Ikselka pisze:
> Akarm <a...@w...pl> wrote:
>> W dniu 02.11.2016 o 09:48, Ikselka pisze:
>>> Ach, już rozumiem. Potraktowałeś dosłownie to "ciasto ucierane":-))
>>> Nazwa tego typu ciast pozostała z czasów, kiedy się je rzeczywiście
>>> ucierało - drewnianą pałką w makutrze (nie w moździerzu).
>>
>> Makutra - nowe pojęcie. :)
>> Może nie tyle nowe pojęcie, ile nowe spojrzenie na to naczynie.
>
> Wcale nie nowe. Makutra nie tylko do ucierania maku służyła, ale i płatków
> róży na konfiturę, do ucierania migdałów na marcepan, wreszcie do ciast -
> ucieranych :-))
Odkąd pamiętam w kuchni stała makutra, była już tak wytarta, że częściej
służyła jako forma do wypieku np. baby.
Swoją makutrę dostałem w 1973 roku w prezencie ślubnym od kogoś kto miał
namiar na "Kamionkę" w łysej Górze. I ta służy mi do dzisiaj...
A jakby dorobić do niej wieko to całkiem zgrabna urna na moje szczątki
by była ...
pozdr
Stefan
|