Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!enother.net!enother.net!enother.net!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-medi
a.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.
pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sat, 05 Nov 2016 20:23:21 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto z jablkami
References: <58161880$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
<1o1cn61z68ka1$.1w04uu27d36x.dlg@40tude.net>
<58193e30$0$15187$65785112@news.neostrada.pl>
<5819a855$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<581a8abc$0$5162$65785112@news.neostrada.pl>
<581af859$0$15199$65785112@news.neostrada.pl>
<581c6e0f$0$15195$65785112@news.neostrada.pl>
<581cf888$0$5141$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<581d2943$0$5160$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <581d2943$0$5160$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 55
Message-ID: <581e31a9$0$639$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-131-149.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1478373801 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 639 87.207.131.149:59463
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3702
X-Received-Body-CRC: 1934946106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374290
Ukryj nagłówki
Dnia 2016-11-05 01:35, obywatel Akarm uprzejmie donosi:
> W dniu 04.11.2016 o 23:13, Trefniś pisze:
>> Pisał o chlebie razowym jako pretekście do zakupu KitchenAid.
>> Ale na razie wygląda, że jeszcze nie piekł chleba?
>
> Piekł, piekł... Jakoś tak od ponad 2 lat.
> I to całkiem niezłe razowce.
> Ale nic dziwnego, że o tym nie wiesz, bo te wiadomości przemyciłem w
> temacie "Ciasto drożdżowe bez pszenicy". Takie (i jeszcze większe)
> offtopy to podobno specyfika tej grupy. Zostałem tu pouczony, że trzeba
> się zachowywać jak w maglu lub tradycyjnej kuchni, należy dyskutować o
> wszystkim. Trochę się to kłóci z moim pojmowaniem usenetu, a nawet z
> moją logiką,
No cóż... i tak w ostateczności (dla wielu) liczą się statystyki.
> Robota musiałem kupić dla wygody, bo miałem dość mieszania kilograma
> mąki ręcznie, mam trochę połamany nadgarstek.
Coś może za bardzo mieszasz, bo ja zwykle robię chleb (ale żytni) z 2 kg
mąki i nadgarstek mam cały.
Ale, jak wspomniałam, żytni robię, na zakwasie, więc może się nie liczy
w statystykach nadgarstkowych.
> Wybór marki nastąpił po
> intensywnym rozpoznaniu na tej grupie i kilku innych forach.
Ale KA też sobie kiedyś kupię. Jak będę mieć większa kuchnię, więcej
miejsca na blacie. Hipsterski bardzo jest i w ogóle.
>> Gdyby jeszcze rozpoczął tutaj dyskusję chlebową, miałby szeroką pomoc
>> praktyków i mnóstwo uwag, jak uniknąć błędów przy pierwszym wypieku.
>>
> Bardzo możliwe. Zawsze czym więcej wiadomości, tym lepiej.
> Moje pierwsze chleby były z gotowych mieszanek z Lidla.
> Później różne warianty z zakwasem wypróbowywałem, aż opracowałem
> optymalny, czyli nie kwaśny, z przyspieszeniem drożdżami.
Ciekawe. Mnie nigdy drożdże nie przyspieszały, a nawet wręcz przeciwnie,
w efekcie nie powodowały rośnięcia ciasta. Dobry zakwas za to potrafi
czynić cuda w godzinę-dwie.
> Ale przy okazji robienia chleba poznałem tylko rodzaje mąki, obsługę
> kuchenki gazowej i piekarnika. Teraz doszedłem do wniosku, że mogę
> spróbować przyswoić trochę więcej.
Ciasto, nawet najprostsze ucieranie, to jednak nie chleb. Bardzo dużo
zależy od tzw. dodatków.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
|