Data: 2010-06-12 13:41:53
Temat: Re: Co do zawijańców?
Od: "E." <e...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
krys pisze:
> Szczególną
>> popularnością cieszą sie kurki i gąski w zalewie solonej.
>
> A coż to za przetwór, że tak spytam? I z czym to się je?
> I poproszę o technologię, zagłębie kurkowe niedawno odkryłam, to może trochę
> bym w ten sposób "zapuszkowała" (bo jednak marynowane to lepsze są inne
> grzyby).
Żadna filozofia - gotujesz kurki w wodzie z solą jakieś 15 minut (jak do
marynowania). Odcedzasz grzyby, pakujesz do słoika i zalewasz tą samą
wodą w której się gotowały. Zakręcasz, pasteryzujesz 2 razy w odstępie
24 godzin przez 30 min. Wynosisz do piwnicy i cały rok mozesz jeść
jajecznicę z kurkami :) Do uzycia odlewasz tylko wodę i na patelnię.
Tak samo robię z gąskami i rydzami.
Używam do jajecznicy, gulaszów, grzybowych mielonych z gąsek itp.
E.
|