Data: 2011-09-13 06:57:03
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: "Qrczak" <q...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia dzisiejszego niebożę Waldemar Krzok wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Paulinka wrote:
>> Waldemar Krzok pisze:
>>> Am 12.09.2011 12:46, schrieb Paulinka:
>>>> Witam,
>>>>
>>>> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
>>>> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a
>>>> do tego sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
>>>> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i
>>>> malinami.
>>>>
>>>> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
>>>> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-t
ruskawkami.htm
>>>> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>>>
>>> Zupa z dyni z curry, imbirem i mlekiem kokosowym. Do tego krewetki
>>> przysmażone.
>>
>> Mocno orientalnie, nie wiem, czy umiałabym to odpowiednio doprawić. Nie
>> jadłam nigdy takiej zupy.
>> Zupę z dyni jadłam tylko mleczną z lanymi kluskami.
>
> Tym mnie też potraktowano kiedyś, przez x lat nie jadłem zupy z dyni
> :-). A ta moja jest prosta, bo praktycznie "nawinie". Znaczy jedna
> dynia (biorę hokkaido, bo nie lubię obierania), kilka marchewek
> (niekoniecznie), duży kawał imbiru (tak ze 20 deko na 2kg dyni, czasem
> więcej). Wszystko w kostkę, imbir siekam drobno. Cebulę (lub dwie)
> drobno posiekaną podduszam na oleju z masłem, wciepuję dynię i marchew,
> do tego imbir i curry i duszę conieco. Jak się lekko podsmaży to nic.
> Zalewam rosołem jarzynowym (maggi, a co mi tam). Do tego przekrojona
> wzdłuż trawa cytrynowa i gotuję pod przykryciem jakieś 20 minut. Potem
> wyciągam trawę, doprawiam solidnie chili i miksuję. potem spróbować i
> doprawić solą i sokiem z lemony do smaku. Można dać skórkę lemonki
> (zetrzeć na tarce). Wcinać można tak jak jest, z chlebem albo tak jak
> my z krewetkami. Kupuję już te podgotowane. Na patelnię, lekko spieprzyć
> i skórką cytryny/lemonki potraktować i już. Najwięcej roboty jest tą
> dynię na kawałki pokroić, ale w sumie jakieś 45 minut roboty.
Nigdy nie robiłam z trawą. Co ona daje zupie? I czy można użyć suszonej? bo
tylko taką na swoim zadupiu dostanę.
A... ja jeszcze prócz imbiru i papryki dodaję cynamon.
Qra
|