Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co jest z boczkiem? Re: Co jest z boczkiem?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Co jest z boczkiem?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: maruda <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co jest z boczkiem?
Date: Sun, 11 May 2003 16:04:30 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <b9ll6u$9bv$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <l...@4...com>
<b9fpp5$qc1$1@nemesis.news.tpi.pl> <b9fpve$g85$1@news.atman.pl>
<b9fql5$1jg$1@nemesis.news.tpi.pl> <b9fqua$hfj$1@news.atman.pl>
<b9g51k$nsu$1@nemesis.news.tpi.pl> <b9g8a7$qjt$1@atlantis.news.tpi.pl>
<b9j64g$8t8$1@nemesis.news.tpi.pl> <b9ki0t$o8n$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1fuseoo.1nnplh2t74r2gN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: 229-139.gdynia.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1052661790 9599 217.172.229.139 (11 May 2003 14:03:10
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 11 May 2003 14:03:10 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.3) Gecko/20030312
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <1fuseoo.1nnplh2t74r2gN%wlos@tele.com.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155791
Ukryj nagłówki

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
> maruda <m...@b...pl> wrote:
>
>
>
>>Też mi się podoba. Chronologicznie: 5-6 lat temu mastrzykiwanie sta"o
>>się normą. Początki chyba sięgają pierwszych lat 90.
>>Ówczesna podwawelska, toruńska lub śląska smakowa"a lepiej od
>>dziesiejszego kabanosa. Zwyczajna (obecnie niejadalna) by"a lepsza od
>>dzisiejszej śląskiej.
>>
>
>
> Moze mam skleroze. Pamietam jednak, ze wedliny zaczely tracic jakosc
> okolo polowy lat siedemdziesiatych. Zczely krazyc wtedy opowiesci o
> dawaniu zamiast miesa do wedlin soi, kryla i jeszcze iinych skladnikow,
> ktorych nie wymienie, bo wiem, ze niektorzy z Was maja slabe zoladki. W
> latach osiemdziesiatych wiele wedlin, zwlaszcza kielbas bylo po prostu
> niejadalne. W latach dziewiecdziesiatych nastapila poczatkowo ogolna
> poprawa jakosci, pozniej nastapilo jakies zalamanie. Ciagle jednak, jak
> sie poszuka i za odpowiedie pieniadze mozna kupic wedliny o jakosci
> podobnej do dawnych. a wkazdym razie lepszych niz z okresu poznego
> Gierka i jaruzela.
>

To kwestia doświadczenia, nie sklerozy. Lata 70. to moje lata młode,
mogę więc jedynie ręczyć za to, co osobiście przeżyłem i... zjadłem ;-)
W okresie późnego Gierka i Jaruzela były głównie kartki.


Kryla pamietam; był chyba podstawą karmy dla brojlerów. To był
wynalazek. Kurczaki o smaku ryby. Co do obecnie sprzedawanych wędlin, to
nie udało mi sie trafić, na takie, które by mi odpowiadały. Wobec tego
ich nie jadam. Okazyjnie mam jednak dostęp do prywatnego uboju (teściowa
robi super kaszankę) i do jajek. Te od łażących kur po podwórku są czymś
zupełnie innym od tych sprzedawanych w hurtowych ilościach w sklapach.

A propos narzekań na jakość, to takowe znalazłem również w reprintach
przedwojennych książek kucharskich. Moglibyśmy więc zabrnąć, w naszych,
łajaniach, w zbyt odległą historię...

Serdecznie pozdrawiam

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.05 smeno
11.05 maruda
12.05 Sabinka
12.05 maruda
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem