Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!news.us.edu.pl!
newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co mozna zrobic z baranina?
Date: 6 Jun 2002 11:38:31 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 69
Message-ID: <019301c20d3d$72cb7de0$e007fea9@hppcvnmvhhid>
References: <adhsuj$ml6$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1023356311 15483 192.168.240.245 (6 Jun 2002 09:38:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 6 Jun 2002 09:38:31 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Received: from hppcvnmvhhid (pj182.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.105.182]) by
mail.dialcom.com.pl (8.10.0/8.10.0) with SMTP id g569fQI26111 for
<p...@n...pl>; Thu, 6 Jun 2002 11:41:26 +0200
X-Received: from hppcvnmvhhid (pj182.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.105.182]) by
mail.dialcom.com.pl (8.10.0/8.10.0) with SMTP id g569fQI26111 for
<p...@n...pl>; Thu, 6 Jun 2002 11:41:26 +0200
X-Received: from hppcvnmvhhid (pj182.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl [213.76.105.182]) by
mail.dialcom.com.pl (8.10.0/8.10.0) with SMTP id g569fQI26111 for
<p...@n...pl>; Thu, 6 Jun 2002 11:41:26 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:111300
Ukryj nagłówki
From: "Ola W." <s...@p...onet.pl>
> Prosze wybaczyc mi tak bezpretensjonalny wstep. Jestem zupelnie nowa na
tej
> grupie i powinnam sie najpierw przedstawic: Witam wszystkich, oto ja -
> poczatkujaca kucharka Ola. I wlasnie otrzymalam nowe zadanie: jagniecina,
> barania, itp. "Moj mezczyzna" ma urodziny i doszedl do wniosku, ze dobry,
> nietypowy obiad bylby swietnym prezentem. Bardzo chcialabym sprawic mu te
> przyjemnosc i dlatego potrzebuje pomocy! Czy ktos moglby mi podsunac jakis
> dobry, ale nie bardzo skomplikowany pomysl? Bede bardzo wdzieczna :-)
> Pozdrawiam, Ola
Znam i wykorzystuje 2 przepisy z jagniecina:
Couscous:
szklanka cieciorki
pol kurczaka
0,5 kilo jagnieciny
3 papryki kolorowe
2 male cukinie
2 srednie marchewki
kawalek selera
pietruszka
sol, cayenne, curry, kardamon zielony
couscous - wzgledem apetytu
Cieciorke namoczyc, zalac nowa woda, dodac miesa, posolic, pocayenne,
pocurry (duzo), wrzucic 3-4 straczki (??? czy to stronczki? moje tak
wygladaja ;-)) kardamonu, marchewke, pietruszke i seler, gotowac do
miekkosci. Mieso i warzywa wyjac, pokroic w kawalki na jeden kens (warzywa w
plasterki), spowrotem do wywaru, dodac pokrojone w kwadraty papryki i w
plasterki cukinie, pogotowac jeszcze przez 15 min. az warzywa zmiekna.
Towaru powinno byc znacznie wiecej niz wody. Do kuskusu rzeczywiscie
rewelacyjnie pasuje, szczegolnie ze wzgledu na cieciorke - nie wiem czemu,
ale swietnie ze soba graja.
Indyjski ryz z jagniecina
0,5 kg udzca jagniecego
ryz basmati - wzgledem apetytu
fiolka szafranu
po 0,5 lyzeczki: chili, kardamonu, sproszkowanej galki muszkatolowej,
cynamonu, gozdzikow
zabek czosnku
kawalek swiezego imbiru
dymka
po lyzce orzecow nerkowca, pistacji, migdalow i rodzynek
olej, maslo
sol
Mieso pokroic, zrumienic porzadnie na oleju, dodac pokrojojony imbir i
czosnek, smazyc chwile, dodac chili, kardamon, galke muszkatolowa, cynamon i
gozdziki, dolac 20 ml wody, sol, dusic 40 minut. W tym czasie zagotowac wode
z sola i szafranem, wsypac ryz, gotowac odkryty 20 minut.
Podsmazyc na masle posiekane orzechy i rodzynki, zdjac z patelni i ostudzic,
na tej samej patelni podsmazyc pokrojona w krazki dymke.
Wymieszac razem mieso wraz z sosem z ryzem, chwile podsmazyc mieszajac,
wylozyc na talerze, posypac dymka i orzechami, podawac.
No i to tyle.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|