Data: 2005-07-31 20:27:38
Temat: Re: Co z nóg oprócz meduzy?
Od: JerzyN <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los napisał(a):
> In article <4...@p...onet.pl>,
> sadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
>
>
>>maf wrote:
>>
>>
>>>Nozka swinska zapiekana:
>>
>>[ciach]
>>
>>Dzięki. Interesujące.
>>Ktoś ma jeszcze jekieś pomysły?
>>
>>sadyl
>
>
> Pieds de Porc Sainte-Ménehould
>
> 6 świńskich nóżek
> pół butelki białego wina
> ocet winny
> 6 marchewek
> 6 cebuli
> pietruszka
> por
> tyminek
> liść laurowy
> goździk
> masło
> pieprz
> tarta bułka
>
> Każdą z nóżek należy ciasno zawinąć w bandaż. Bandaż zaszyć nitką.
>
> Robimy marynatę z wina, odrobiny octu, warzyw i korzeni, dodając sporo
> wody. Zalewamy tym nóżki w dużym garnku, pod przykrywką, zagotowujemy i
> zostawiamy na ogniu na 24 godziny, tak, by tylko pyrkało.
> Zdejmujemy z ognia, pozwalamy wystygnąć, odwiązujemy bandaż i zostawiamy
> w chłodnym miejscu na dalsze 24 godziny.
>
> Każdą z nóżek moczymy w roztopionym maśle, pieprzymy, obtaczamy grubo w
> tartej bułce. Wstawiamy pod opiekacz do zarumienienia się.
>
> Władysław
Super, z powodu gorąca mam kilka zamrożonch nóżek, ale jak tylko się
ochlodzi to zrobie. Już czuję ten smak i zapach, ales mi narobił smaka,
pozdr. Jerzy
|