Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!goblin1!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feed.news.qwest.net!mpl
s-nntp-02.inet.qwest.net!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.ne
ostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neo
strada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Co z rozgotowanym ryżem?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <52ee6647$0$2159$65785112@news.neostrada.pl>
<uhfldyw7xyt0.1u8tcrdinysu4$.dlg@40tude.net>
<52eeba2e$0$2209$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Sun, 2 Feb 2014 23:00:44 +0100
Message-ID: <w48fbud120bj.jaxxtiinimkq$.dlg@40tude.net>
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.20.199
X-Trace: 1391378440 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2136 79.185.20.199:7876
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354624
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 02 Feb 2014 22:35:41 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2014-02-02 22:22, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 02 Feb 2014 16:37:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> Albo ostatnio z ryżem coś jest nie tak, albo to wina mojego nowego
>>> parowaru. Tak czy inaczej - rozgotował mi się ryż niemal na papkę. Mam
>>> go całkiem sporo. Co można z nim zrobić?
>>>
>>> Ewa
>> Też ostatnio kilka razy ryz gotowany przeze mnie tym samym od lat sposobem
>> - rozpadł się na paciaję, co mnie niepomiernie zdziwiło. Gdzieś obiło mi
>> się o uszy, ze ryż jest fałszowany prez Chinoli. I patrzę teraz w necie -
>> jest coś na rzeczy:
>> http://www.stopcodex.pl/2011/02/ryz-z-plastiku-na-tw
oim-talerzu-chinski-skandal-zywnosciowy/
>> http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/698586,zalewaja_
nas_podrobki_zywnosci_kupujemy_soje_udajaca_groszek_
i_ryz_z_ziemniakow.html
>>
>> Jakiej marki był ten Twój ryż?
>
> Ryż z Biedronki, pochodzenie z Tajlandii. Ale już od jakiegoś czasu ryż
> mi się inaczej gotuje (kupuję go całkiem sporo i różnych firm), a poza
> tym śmierdzi jakoś tak syntetycznie. Może faktycznie coś w tym jest.
> Chyba się przerzucimy na kaszę.
>
Ja kupuję tylko ryż z tych droższych, tzn "Halina" oraz ryż tzw okrągły
(in. do risotto), używam tego okrągłego jak normalnego ryżu, jest bardzo
dobry. Zresztą i tak jemy ryżu niewiele - mąż odmawia jedzenia go jako
dodatku do drugiego dania, więc używam tylko czasem do zup, na gołąbki i
zapiekany z jabłkami. czyli rzadko. Natomiast stosunkowo często gotuję ryż
z warzywami i mięsem - dla moich piesków. I wtedy oczywiście używam tego
tańszego - a ten od pewnego czasu _zawsze_ się rozpada nawet po bardzo
krótkim gotowaniu. Myślalam, najpierw, że to dlatego, ze jakiś tani, więc
popękany i dlatego szybko się rozpada w wodzie... Kurczę, psów też nie chcę
truć, więc kupiłam najtańszy makaron w Biedronce - one go NIE CHCĄ TKNĄĆ
absolutnie. To daje do myślenia... Płatki owsiane i lepszy makaron im będę
kupować, jest taki w workach po parę kg, w Makro, który jedzą, dosyć
tani...
--
XL
"Świat Amerykanina jest tak wielki jak jego gazeta. " A. Einstein
|