Data: 2014-02-03 09:07:57
Temat: Re: Co z rozgotowanym ryżem?
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:52ee6647$0$2159$65785112@news.neostrada.pl...
> Albo ostatnio z ryżem coś jest nie tak, albo to wina mojego nowego
> parowaru. Tak czy inaczej - rozgotował mi się ryż niemal na papkę. Mam go
> całkiem sporo. Co można z nim zrobić?
a na przykład to (I etap)
składniki na zacier:
2 kg ryżu
10 l wody
2,5 kg cukru
10 g kwasku cytrynowego
200 g rodzynek
drożdże
3 g pożywki
Ryż, 1,5 kg cukru, kwasek cytrynowy, rozdrobnione rodzynki, zalewamy 5
litrami wrzącej wody. Po ostygnięciu do temp. poniżej 27 stopni C, dodajemy
uprzednio przygotowany zaczyn drożdżowy z pożywką i zlewamy do baniaka. Po
3-4 dniach dodajemy 1 kg cukru rozpuszczony w 1 litrze wody. Zostawiamy na
ok 2 tygodnie do przefermentowania. Po tym czasie oddzielamy ryż od cieczy,
odrzucamy go, a zacier zlewamy do balonu uzupełniając chłodną woda do 10
litrów objętości.
a w drugim etapie kap, kap, kap a w trzecim etapie "ło Jezu"!
pozdrawiam smacznie
Stefan
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
|