Data: 2014-02-03 14:08:59
Temat: Re: Co z rozgotowanym ryżem?
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-02-03 13:31, Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 3 Feb 2014 13:21:50 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Mon, 03 Feb 2014 09:36:35 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>
>>> Jeśli chodzi o ryż arborio, to tego odmawiają absolutnie moi, ponieważ
>>> jest zbyt kleisty. Ostatnio kupiłam opakowanie 400g w cenie 2 razy
>>> wyższej od 1kg zwykłego ryżu i niestety wylądował w koszu.
>> A wystarczyło gotować w dużej ilosci wody i odcedzić, albo natychmiast po
>> ugotowaniu przepłukać wrzątkiem na sicie.
>> Ja tam gotuję go jak każdy inny, regulujac tylko czas i ilość wody w
>> zależności od tego, jaki ma wyjść.
> ...i podsmażyć przed gotowaniem albo łyżkę oleju można dodać do samego
> gotowania, przed wsypaniem ryżu - oczywiście cały czas też uważajac na czas
> i ilość wody.
Ryż podsmażałam a potem dusiłam w rosole, zgodnie zresztą z instrukcją
na opakowaniu. Ten ryż jest po prostu bardzo kleisty.
Inny ryż potraktowany w ten sam sposób wychodzi prawie sypki.
Ewa
|